جنگل حرا قشم ؛ جنگلی زیر و روی آبهای قشم
جنگل حرا قشم در سواحل جنوبی ایران قرار دارد. این جنگل هیچ شباهتی به جنگل های دیگری که تا به حال دیده اید ندارد. یکی از بهترین نمونه های این جنگل ها در جزیره قشم است. مساحت آن حدود 200 کیلومتر است. البته در برخی دیگر از مناطق حفاظت شده در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان نیز جنگل حرا وجود دارد، اما جنگل حرا قشم به دلیل مجاورت با مناطق مسکونی از سایر مناطق بزرگتر و جذابتر است. از جزیره تا مرکز شهر حدود یک ساعت فاصله دارد.
جنگل حرا قشم قطعا یکی از بهترین جاذبههای گردشگری طبیعی این جزیره است و شهرت خود را مدیون ویژگیهای خاص خود است. این درختان به جای خاک، ریشه در آب دارند و با بالا آمدن جزر و مد ناپدید می شوند و با کم شدن آب دوباره ظاهر می شوند. شگفت انگیز نیست؟
درباره جنگل حرا قشم
جنگل حرا قشم در ساحل جزیره قشم هستند. در جنگل حرا قشم یک دنیای دیگر وجود دارد. برخلاف درختان معمولی، درختان حرا ریشه در آب دارند (خوب، در واقع در لایه های خاک دریا). بنابراین، زمانی که جزر و مد بالا باشد، در زیر آب ناپدید می شوند. نکته جالب در مورد این گونه این است که آب شور را جذب می کنند و نمک را فیلتر می کنند و به طور طبیعی آب را شیرین می کنند. این درختان حتی شکوفه ها و میوه های ریز از اواسط جولای تا آگوست، با گل های زرد و میوه های شیرین بادام مانند دارند.
جنگل حرا قشم بیش از 22000 کیلومتر مربع وسعت دارد و کانالهای باریک زیادی بین آنها وجود دارد. بنابراین، بهتر است با کسی که این مکان را به خوبی می شناسد، به خصوص یک قایقران ماهر، در منطقه حرکت کنید. لطفا توجه داشته باشید که این منطقه حفاظت شده است و نمی توانید در اینجا ماهیگیری کنید. اینها واقعاً جنگل های کمیاب هستند و تعداد کمی از این نوع در جهان وجود دارد.
اگر می خواهید به طور کامل از این جنگل های شگفت انگیز لذت ببرید، بهتر است بین مهر تا اردیبهشت ماه به جزیره قشم سفر کنید، زیرا این ماه ها به دلیل آب و هوای مطبوع، بهترین ماه ها هستند.
پرنده نگری در جنگل حرا قشم
این منطقه به لطف محیط منحصربفردش، زیستگاه پرندگان متنوعی است. دوستداران پرندگان می توانند از تماشای این موجودات زیبا که در حال قدم زدن در جنگل حرا هستند لذت ببرند. پرندگانی مانند حواصیل، فلامینگو، پلیکان و عقاب ماهیگیر را در اینجا خواهید دید. علاوه بر این، خزندگان، ماهیها و انواع بندپایان و دوکفهایها در جنگل حرا زندگی میکنند.
موقعیت جنگل حرا قشم
پس از بازدید از جنگل حرا قشم، می توانید نگاهی به تنگه چاهکوه بیندازید که حدود 40 دقیقه با ماشین فاصله دارد. همچنین جاذبه های دیگری مانند دره ستاره ها، قلعه پرتغالی ها، جزیره هنگام و جزایر ناز نیز وجود دارد که می توانید از آنها دیدن کنید.
محل غذا خوردن در نزدیکی جنگل حرا قشم
پس از بازدید از این درختان شگفت انگیز احساس گرسنگی می کنید؟ غذا خوردن در رستوران چطور؟ رستوران کاپیتان امینی (ناخدا امینی)، رستوران سینگو و رستوران سنتی علیشاهی وجود دارد که می توانید از غذاهای لذیذ محلی و ایرانی لذت ببرید.
محل اقامت در نزدیکی جنگل حرا قشم
اگر میخواهید در مکانی سنتی، ارزان و مقرون به صرفه بمانید، میتوانید اقامتگاه کاپیتان امینی یا بومگردی هفت رنگو را انتخاب کنید . اگر به هتل لوکس تری نیاز دارید، هتل بوتیک ایرمان، بوتیک هتل فولتون و هتل ارم قشم از گزینه های شما هستند. قشم زیباست از دیدن آن لذت ببرید .
حرا چیست؟
حرا درختچه یا درختی است که در آب شور ساحلی رشد می کند . این اصطلاح همچنین برای پوشش گیاهی ساحلی گرمسیری متشکل از چنین گونه هایی استفاده می شود. حرا در سراسر جهان در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و حتی برخی از مناطق ساحلی معتدل ، عمدتاً بین عرض های جغرافیایی 30 درجه شمالی و 30 درجه جنوبی، با بزرگترین منطقه حرا در 5 درجه از خط استوا ، وجود دارد. خانواده گیاهان حرا برای اولین بار در طول کرتاسه پسین تا پالئوسن ظاهر شدند.
قدیمی ترین فسیل شناخته شده نخل حرا مربوط به ۷۵ میلیون سال پیش است. ظاهر شدند و تا حدی به دلیل حرکت صفحات تکتونیکی به طور گسترده توزیع شدند.
حرا درختانی مقاوم به نمک هستند که هالوفیت نیز نامیده می شوند و برای زندگی در شرایط سخت ساحلی سازگار هستند. آنها حاوی یک سیستم تصفیه نمک پیچیده و یک سیستم ریشه پیچیده برای مقابله با غوطه وری در آب شور و عملکرد موج هستند. آنها با شرایط کم اکسیژن گل غرقاب سازگار هستند، اما به احتمال زیاد در نیمه بالایی منطقه جزر و مدی رشد می کنند.
چرا جنگل حرا قشم باید حفظ شود؟
به دلایل مختلفی علاقه به احیای حرا وجود دارد. حرا از اکوسیستم های ساحلی و دریایی پایدار حمایت می کند. آنها مناطق مجاور را از سونامی و رویدادهای شدید آب و هوایی محافظت می کنند.
جنگل حرا قشم همچنین در ذخیره کربن موثر هستند و تغییرات آب و هوایی را کاهش می دهند. با شدیدتر شدن اثرات تغییرات آب و هوایی ، انتظار میرود اکوسیستمهای حرا با اکوسیستمهای محلی کمک کنند تا در برابر تغییراتی مانند آب و هوای گرم و شرجی و افزایش سطح دریا انعطافپذیرتر باشند. موفقیت احیای حرا ممکن است به شدت به تعامل با سهامداران محلی و ارزیابی دقیق برای اطمینان از مناسب بودن شرایط رشد برای گونه انتخابی بستگی داشته باشد.
طول عمر جنگل حرا 30 تا 40 میلیون سال است. سالهاست که درختان در دریا غوطه ور بوده اند و پس از شروع جزر و مد از آب بیرون می آیند. این راز جذابیت این جنگل است. این درختان به راحتی در آب های شور زنده می مانند زیرا نمک را از آب جذب نمی کنند و از آب شیرین استفاده می کنند. به عبارت دیگر مانند یک آب شیرین کن عمل می کنند. حرا همیشه سبز است.
تصویر درختان جنگا حرا سبز در دریای آبی دیدنی است. تنه درختان در آب غوطه ور است و فقط شاخ و برگ بالایی بالای آنها باقی می ماند. انگار درختان روی آب شناورند.
جنگل حرا قشم بهشت پرندگان
فصل سرما که فرا می رسد به بهشت پرنده نگرها تبدیل می شود! بسیاری از پرندگان مهاجر زمستان خود را در قشم می گذرانند. تعداد پرندگان این منطقه به بیش از 100 گونه می رسد. پرندگانی از قبیل فاخته، اگزوز، سلیم خاکستری و… هستند که وقتی آب پایین می آید، ریشه درختان ظاهر می شود، می توانید روی درختان راه بروید.
البته باید چکمه بپوشید و برای ماجراجویی در گل و لای آماده باشید. برای دیدن درختان جنگل حرا قشم باید به اسکله روستای طبل، اسکله سهیلی یا بندر لافت رسید و با قایق وارد جنگل شد. با بالا آمدن سطح آب دریا می توانید سوار قایق شوید و به وسط جنگل بروید.
اصطلاح حرا در مورد بیشه ها و جنگل های این گونه گیاهان نیز به کار می رود. ریشه های تنفسی یا زانو (پنوماتوفورها مشخصه بسیاری از گونه ها هستند. آنها از بالای گل بیرون می آیند و دارای دهانه های کوچک (عدسی) هستند که هوا از طریق آن وارد می شود و از بافت اسفنجی نرم به ریشه های زیر گل می گذرد.
جنگل حرا کجا رشد می کند و چه مزیتی دارد؟
حرا برای اکوسیستم های ساحلی که در آنها زندگی می کنند بسیار مهم هستند. از نظر فیزیکی، آنها به عنوان یک حائل بین جوامع دریایی و زمینی عمل میکنند و از خطوط ساحلی در برابر بادها ، امواج و سیلهای مخرب محافظت میکنند. بیشه های حرا با فیلتر کردن آلاینده ها و به دام انداختن رسوبات از زمین، کیفیت آب را بهبود می بخشد و فرسایش سواحل را کاهش می دهد.
از نظر اکولوژیکی، آنها زیستگاهی برای مجموعه متنوعی از موجودات زمینی، و بسیاری از گونههای ماهیها و صدفهای ساحلی و فراساحلی فراهم میکنند.به طور انحصاری به مانگروها به عنوان مکان های تکثیر، تخم ریزی و جوجه ریزی تکیه می کنند.
جنگل حرا در قاب دوربین شما
مانگرو معمولی تا حدود 9 متر (30 فوت) ارتفاع رشد می کند. برگها 5 تا 15 سانتی متر (2 تا 6 اینچ) طول، متقابل، بیضی یا بیضوی و لبه های صاف دارند. آنها ضخیم هستند، سطوح چرمی دارند و روی ساقه های کوتاه قرار می گیرند. گلها زرد کم رنگ هستند . در حالی که میوه هنوز به شاخه والد متصل است، ریشه جنینی بلند از دانه بیرون می آید و به سرعت به سمت پایین رشد می کند.
هنگامی که این تکثیر می افتد، ریشه جوان در موقعیت مناسبی قرار می گیرد تا به گل رانده شود. به این ترتیب گیاه ریشه دار می شود، شاخه ظاهر می شود. ریشه جوان ممکن است به اندازه ای رشد کند که قبل از جدا شدن میوه از درخت مادر در گل ثابت شود.
مکان مناسب برای رشد جنگل حرا
جنگل حرا قشم که باتلاق حرا، بیشههای حرا یا منگل نیز نامیده میشوند، تالابهای مولد هستند که در مناطق جزر و مدی ساحلی رخ میدهند. جنگلهای حرا عمدتاً در عرضهای جغرافیایی گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد میکنند، زیرا درختان حرا نمیتوانند دمای انجماد را تحمل کنند. حدود 80 گونه مختلف از درختان حرا وجود دارد. همه این درختان در مناطقی با خاک کم اکسیژن رشد می کنند، جایی که آب های با حرکت آهسته اجازه می دهد تا رسوبات ریز جمع شوند.
بسیاری از جنگل حرا قشم را میتوان با درهم تنیدگی متراکم ریشههای تکیهگاهشان که درختان را روی پایههای بالای آب ایستادهاند، تشخیص داد. این درهمتنیدگی ریشه به درختان اجازه میدهد تا با افزایش و سقوط روزانه جزر و مد مقابله کنند، به این معنی که بیشتر مانگروها حداقل دو بار در روز دچار سیلاب میشوند.
ریشهها همچنین حرکت آبهای جزر و مدی را کند میکنند و باعث میشوند که رسوبات از آب ته نشین شده و کف گل آلود ایجاد شود. جنگل های حرا خط ساحلی را تثبیت می کنند و فرسایش ناشی از موج های طوفان، جریان ها، امواج و جزر و مد را کاهش می دهند. سیستم ریشه پیچیده حرا همچنین این جنگل ها را برای ماهی ها و سایر موجودات زنده که به دنبال غذا و پناهگاه برای شکارچیان هستند جذاب می کند.