سی و سه پل اصفهان، 33 پل شگفت انگیز
بسیاری از افراد شهر اصفهان را، به عنوان یک شهر تاریخی باستانی و بازار صنایع دستی زیبا متنوع و اصیل می شناسند.
این استان در تمام سال میزبان خیل عظیمی از گردشگران خارجی و داخلی است. از شاهکارهای معروف و مهم این شهر تاریخی می توان به سی و سه پل اشاره کرد؛ که در تمامی فصول سال نظر گردشگران بسیاری را به خود جلب نموده است.
جاذبه های تاریخی اصفهان به قدری زیبا هستند که زبان از گفتن و شکوه بناهای تاریخی اصفهان قاصر هست؛ از بناهای تاریخی نصف جهان می توان به نقش جهان و کاخ عالی قاپو و سی و سه پل اشاره کرد؛ که هر کدام جلوه گر زیبایی و تمدن باشکوه ایرانی در دوره طلایی صفویان بوده است.
عکس سی و سه پل اصفهان دقیقاً بر روی آب منعکس می شود و رنگ آجر های طلایی با رنگ آبی لاجوردی آسمان ترکیب می شدند.
آن روزها گذشته اند و زخم های تاریخی را، سی و سه پل اصفهان، چشیده است.
اما این یادگار صفویه زیبایش را از دست نمیدهد و همچنان شب های تاریک اصفهان را روشنتر می کند.
این شاهکار زیبا با معماری با عظمت صندوقچه خاطرات و قصه های زیادی از دل تاریخ شده است.
سی و سه پل اصفهان بنای تاریخی ایران زمین
این پل زیبا جز طولانی ترین پل های زاینده رود است که ۲۹۵ متر به طول می انجامد.
در همان دوره شاه عباس اول صفوی یکی از محورهای اصلی این شهر بود.
البته روزها و شب های سختی را به دلیل بی آبی های پی درپی گذرانده است.
اینکه از زیباییهای این پل بگوییم نمیتواند تمامی جلال و شکوه این پل را به تصویر بکشد.
دقیقا در همین جا هست که می گویند شنیدن کی بود مانند دیدن و مصداق بارز این پل ارزشمند هست.
درخت از روایت ها گفته شده است که ۹۹ طاقچه در قسمت بالای طبقه دوم بوده است؛ که نقاشی ها از همان دوره صفویه در آن کوبیده شده اند. فیلم سی و سه پل اصفهان نشان دهنده ی زیبایی های این بنا است.
اما امروزه چشم من از دیدن این نقاشی های تاریخی دور مانده است میدانی در ابتدای این پل طولانی هست که ارمنی های ساکن اصفهان فقط می توانستند از آن جابجا شود و یک فضای تجاری را برای مبادله اموالشان ایجاد کرده بودند.
البته فقط در حد اینکه در کنار این پل به ایستادن و اموالشان را به نمایش بگذارند حق آب و گل داشتند و به هیچ عنوان نمی توانستند پایشان را بر روی پل بگذارند.
پل الله وردی خان، به یادگار مانده از زمان صفویه هست که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و این پل آنقدر زیبایی حیرت انگیزی را بر روی زاینده رود ایجاد کرده است آن را در ۱۵ دی سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. فیلم سی و سه پل اصفهان تمام قدمت تاریخ این بنا را نشان می دهد. آدرس سی و سه پل اصفهان بسیار سر راست است.
ابتدا و انتهای سی و سه پل اصفهان، پل جادویی ایران
با هر قدم که بر روی این پل برداشته می شود میتوان ۴۰۰ سال در زمان سفر کرد. چراغی در شبهای تاریکی اصفهان با استفاده از این پل متمدن روشن می شود.
شاه عباس صفوی زمانی که پا به شرابه نصف جهان گذاشت قدرت و عظمت معماری های بزرگ آن را دید متوجه شد که این شهر باشکوه می تواند به عنوان پایتخت ایران انتخاب شود، شاهن شاه در دوازدهمین دوره پادشاهی به سردار شهر دستور داد، که پلی طولانی را بسازد.
سردار الله وردی خان به حسین بنا اصفهانی که از معماران برگزیده اصفهان بود امر کرد؛ که پلی به طول ۲۹۵ متر و عرض ۱۴ تا ۱۵ متر را بر روی زاینده رود احداث کند.
شاه عباس اول هم در زمان برگزاری جشن های ملی از این جاذبه تاریخی اصفهان استفاده میکرد و مراسمی مثل آبپاش آن که به غسل کردن و آب پاشیدن در نوروز باستانی ختم می شد استفاده می کرد و ارامنه هم در جشن های خاصی که داشتند از سی و سه پل اصفهاناستفاده می کردند. آدرس سی و سه پل اصفهان در مرکز شهر قرار دارد.
نام های مختلف سی و سه پل اصفهان ، پل زیبای ایران
- پل الله وردی خان
- پل زاینده رود
- پل شاه عباسی
- پل جلفا
- پل چهل چشمه
- پل سی و سه پل
- همچنین پل سی و سه چش
همه از عناوین سی و سه پل اصفهان هستند، علت نامگذاری تک تک این اسامی را به صورت مختصر برایتان توضیح خواهیم داد شاه عباس صفوی هر کجا میرفت برجسته ترین کاری انجام می داد دست بردن در معماری و بافت شهری بود و در کنار خیلی عظیمی از بنا هایی که به یادگار گذاشته است، دستور ساخت این پل زیبا و ارزشمند را هم داد. آدرس سی و سه پل اصفهان بسیار سر راست است.
به همین دلیل این پل را به پل شاه عباسی هم می شناسند نام بانی این پل الله وردی خان بود.
این پل از همان ابتدای احداث، چهل چشمه در زیر این پل وجود داشت که به پل چهل چشمه نام گرفت. به دلیل ارتباط اصفهان به واسطه این پل به جلفا، برخی افراد این پل را به پل جلفا هم می شناسند.
معماری سی و سه پل بنای اصیل اصفهان چگونه است؟
هیچ کس نمیتواند مثل پلی با این عظمت که از سنگ و گچ و آجر و … ایجاد شده است پلی پر عشق بسازد معماری بی نظیر این پل و سنگ هایی که در ستون های سفت و محکم آن استفاده شده اند و قسمت بالایی اش را با آجر و همچنین همراه با عشق متولد کرده است.
سی و سه پل اصفهان دارای دو طبقه است که در دوره جوانی پل با هر وسیله نقلیه می توانستند از طبقه دوم آن عبور و مرور داشته باشند.
اما بعد از سالها ارزش این پل بیشتر از قبل شد و برای اینکه به آن آسیبی وارد نشود اجازه عبور و مرور چهارپایان وجود ندارد.
سی و سه پل اصفهان شش راه دارد. راه سنگفرش در میان پل برای عبور کردن سوار و کاروان ها بوده است که پیاده رو طبقه اول و همچنین دو راهرو با سقف های بلند در دو طرف این پل بنا شده است. اما در حال حاضر تنها یک مسیر آن که در طبقه اول و دوم هستند قابل استفاده می باشد.
پایه های این پل باشکوه آنقدر مستحکم هستند که اب زاینده رود؛ در این سال های پر آبی هیچگونه خراش و آسیبی به آن وارد نکرده است.
معماران ایرانی به دلیل عشق زیاد به کارشان توانسته اند بزرگترین پل ها و بناهای تاریخی را بسازند.
پایههای مستحکمی را در دل رودخانه ها دریا و دریاچه ها ایجاد کنند.
عشق معماران ایرانی به ساخت بناهای شان انقدر قوی بود که توانستند با ایجاد بنا های مستحکم آنها را به دیدگان آیندگان هم برسانند.
چرا دقیقا سی و سه پل؟
یکی می گوید عدد ۳۳ به شکوه الهه آناهیتا ربط دارد و این پل هم برگرفته از الهه باستان می باشد.
یکی هم می گویند چون الله وردی خان بانی این پل بود و به الفبای ۳۳ حرفی زبان پارسی احترام می گذاشت ۳۳ دهانه بر روی این پل ایجاد کرد که در قلب اصفهان خودنمایی کند.
تفریحات هیجان انگیز، کنار پل تاریخی 33 پل اصفهان
تمامی جاهای دیدنی و گردشگری اصفهان در کنارشان اقامتگاه های مختلف به لحاظ استراحتی و تفریحی وجود دارد ،که جذابیت این بناها را دوچندان میکند.
مثلاً قرار گرفتن پیاده رو های سنگ فرش شده و بسیار زیبا و موجب شده است که قدم زدن در کنار ان ها، شبهای خاطره انگیزی را در کنار این پل تاریخی خاطرات شیرینی را رقم بزنید.
در هر کجا که رودی جاری شده است قایق در آنجا سر کله اش پیدا می شود.
قایق سواری از اولین تفریحاتی است که در اطراف سی و سه پل اصفهان تاریخی انجام می شود. شب های اصفهان آنقدر دل انگیز هستند که می تواند خواب را از چشمان تان بگیرد به دلیل چراغانی های باشکوهی که بر روی دیواره های این پل ارزشمند می تابد و آن را به رنگ طلایی در می آورد.
می تواند مذکور کننده همه زیبایی ها باشد. همه اینها به کنار زمانی که صدای زاینده رود را بشنوید حال و هوای بی نظیری را احساس خواهید کرد.
زمانی که به سی و سه پل اصفهان تاریخی برسید نمی توانید از گرفتن عکس صرف نظر کنید. روزهای اصفهان اروپایی و نارنجی رنگ و شب های طلایی و پر ستاره سی و سه پل اصفهان هر کسی را مصمم برای گرفتن عکس می کند.
آسیب ها و تخریب های سی و سه پل اصفهان
همیشه به بناهای تاریخی آسیب های طبیعی و انسانی زیادی وارد می شوید. در رابطه با آسیب های طبیعی سی و سه پل اصفهان می توان به خشک شدن زاینده رود اشاره کرد و آسیب های انسانی هم به حفر تونل های مترو در نزدیکی پل میتوان ختم شود.
که سی و سه پل اصفهان را به مرور زمان نابود می کند خشکسالی ها و نشست های پی در پی سی و سه پل اصفهان باعث شده است از عظمت آن اندکی کاسته شود .
پایه های پرقدرت سی و سه پل اصفهان که بر روی ماسه ها و شن ها سوار شده اند همانند ریشه های یک گل درون گلدان هستند که به آب نیاز دارند ، معماری اش به گونهای بوده است که اگر آب کافی به آن نرسد خشکیده خواهد شد.