راهنمای مسافرشیراز

قلعه دختر فیروزآباد، قلعه ای زیبا در شیراز

قلعه های مختلفی در سراسر جهان وجود دارند که معمولا این قلعه ها شاهد عینی برخی از اتفاقات امپراتوری های مختلف بوده اند.

 این اتفاقات اعم از تلخ و شیرین بر کالبد این قلعه ها هک شده اند.  جنگ ها و خونریزی های بی شماری این قلعه ها به خود دیده اند. امروز قصد داریم در رابطه با یکی از قلعه های بی نظیر کشورمان صحبت کنیم.

 این قلعه که به آن قلعه دختر می گویند در فیروزآباد قرار گرفته است و با گذشت قرن ها و همچنین عوامل طبیعی مختلف همچنان استوار مانده است و عظمت و شکوه آن پا برجاست.

 البته قلعه دختر فیروزآباد با توجه به سن و سال بسیار زیادی که دارد برخی از قسمت هایش با استفاده از داربست برپا مانده است و همانند کسی است که به دلیل کهولت سن اعصا به دست گرفته است.

جهت بازدید از قلعه دختر فروزآباد می توانید با تضمین قیمت از آژانس مسافرتی سفرآس 24، تور شیراز از تهران، تور شیراز از مشهد، تور شیراز از اصفهان تهیه فرمایید.

داستان پیدایش قلعه دختر فیروزآباد

قلعه ها همیشه نقشه دیوارهای دفاعی را در هر منطقه ایفا می‌کردند قلعه دختری که در فیروزاباد هست هم از این قاعده مستثنا نبوده است  و در آن زمانی که از بلند قامت ترین و عظیم ترین قلعه های سرزمین آریایی ها به حساب می امد. در زمان ساسانی بر بلندترین کوه شمالی در فیروزآباد قلعه های بسیار بزرگ به واسطه اردشیر بابکان ساخته شد.

 زمان ساخت آن به سال ۲۲۴ تا ۲۴۱ میلادی برمی‌گردد هدف از ساخت این قلعه این است که بدون شک در برابر حفاظت از شهر و دفاع در مقابل حمله دشمن بسیار کارساز بوده است، یعنی اردوان پنجم آخرین پادشاه اشکانیان به حساب می آمد؛ این قلعه را همانند یک کوهی استوار در این منطقه بنا کرد.

 در عکس های قلعه دختر فیروزآباد که وجود دارد حجم و عظمت این قلعه نمایش داده نمی شود ولی با دیدن این قلعه از نمای نزدیک حتماً به وجد خواهد آمد. قلعه دختر یکی از فلات های بسیار زیبای کوهستانی شیراز است که در طرف آن تنگه های وسیعی وجود دارد و به واسطه حرفه ای ترین معماران آن زمان و ساخته شد. حال می خواهیم به این نکته بپردازیم که چرا به این قلعه عظیم الجثه قلعه دختر می گویند.

 از آنجا که این قله برای همگان دست نیافتنی بود و این امر هم به دلیل صعب  العبور بودن راه به قلعه دختر نام گرفت.

 اگرچه الهه آب ها که به آناهیتا می گفتند در ساخت قلعه های ایران نقش اصلی را داشت بیشتر قلعه ها با اسم نام دختر بنا می شدند زیرا ایرانیان نجیب مقام زن را بسیار ارزشمند می دانستند به همین دلیل اکثر بنا های ایرانی به اسم بانوان نجیب ایرانی است.

قلعه دختر  فیروزآباد با هزار و هفتصد و اندی سال

زمانی به بزرگی قلعه دختر فیروزآباد پی می برید که از نزدیک عظمت و شکوه آن را مشاهده کنید این ضرب المثل در رابطه با این قلعه بسیار صدق می کند این که می گویند شنیدن کی بود مانند دیدن تا زمانی که قدم هایتان را در جای‌جای این قلعه نگذارید شاهد عظمت این دژ مستحکم نخواهید بود.

 اگرچه امروزه قلعه دختر فروغ جوانی‌اش را ندارد ولی گذشت زمان چیزی از عظمت ارزش و شکوه آن کم نکرده است. این جاذبه در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۳۱۵ به ثبت آثار ملی ایران در آمد.

 در سال ۲۰۱۸ قلعه دختر  فیروزآباد شیراز در فهرست جهانی میراث یونسکو قرار  گرفته شد سازمان یونسکو خیلی در حق این دژ مستحکم کم لطفی کردند و خیلی دیر و به این باور رسیدند که آن را ثبت کنند.

بخش های مختلف قلعه دختر  فیروز آباد

قسمت های این قلعه وصف ناپذیر است این قلعه از بخش‌های بسیار متعددی ساخته شده است که از گچ و  سنگ ملات ساروج ساخته شده اند؛ که طراحی  هر کدام از آنها به نوبه خود مخصوص هستند زمانی که قصد سفر به سمت این قلعه تاریخی را می کنید خودتان را برای یک گشت و گذار بی نظیر از جنس روز های اشکانی و ساسانی آماده کنید.

قلعه دختر از سه طبقه پی در پی ساخته شده است که زمین آن به وسعت ۲۳۰۰ متر مربع مساحت دارد با برج پلکانی به هم متصل شده است در طبقه اول این قلعه یا همان برج نگهبانی آن برج های در جهت های مختلف دیده می شود که با روزنه های مخصوصی که دارند امکان نگهبانی و تیراندازی را از داخل حفره‌های به سمت خارج قلعه ایجاد می کند.

 علاوه بر این دو حلقه چاه مخفی از دل کوه تا اعماق رودخانه هم فعال شده است و یک آب انبار مهم در آن وجود دارد در آن دوره نمیدانیم چگونه این سازه های حیرت انگیز را بنا می کردند و هیچ گونه تجهیزات تخصصی برای ساخت و ساز نداشتند و همه اینها در کنار هم حیرت انگیز است.

 طبقه دوم از حیاط مرکزی و تالار های بسیار بزرگی تشکیل شده از این طبقه از قلعه دختر به محل استراحت محافظان و نگهبان های بخش های مختلف از جمله پذیرایی و اقامت از مهمانان بود.

 شکوه طبقه سوم باعث شد این طبقه گل سرسبد قلعه دختر باشد. هر کسی اجازه رفتن به طبقه سوم را نداشت این طبقه بر اثر زلزله های مکرر و گذشت زمان تخریب شد.

حیاط قلعه دختر فیروز آباد

در حیاط  های میانی این کاخ یک حیاطی  ویژه وجود دارد که می‌توان گفت این حیاط را تالار ها می شناختند که در اطراف حیاط قرار گرفته بود و تالارها و استفاده از طاق های بلند ضربی شکل جزو قدیمی ترین سقف های رایج در ایران باستان بوده است.

این حیاط در گذشته  توسط هنرمندان و معماران ساخته می شد. برخی از حیاط ها دارای سقف های نصفه  بسیار کوتاه بودند و تعداد دیگر تالار را با استفاده از راه پله ها در دسترس قرار می دادند.

در یکی از این اتاق ها غذای اصیل ایرانی می پختند و اطرافیان تمامی حیاط مرکزی را دربرمی‌گرفت. از چشم نواز ترین معماری های این حیاط می توان به دارا بودن سکوی بسیار بلند در  میان بالاترین سطح یعنی سکوی سومی می توان اشاره کرد.

حمامک قلعه  دختر فیروزآباد

در کنار دیواری شرقی این قلعه بسیار زیبا  حمام وجود دارد که به آن حمامک می گفتند دمای هوا در این حمام در هر دو فصل زمستان و تابستان ۳۰ درجه بود.

 هوای مطبوع در  غار باعث میشد افراد سلطنتی و پادشاهان آن دوره برای حمام کردن به درون حمام بروند با توجه به آهکی بودن غار آثار بسیار زیادی از آن دوره مشاهده نمی شود و دلیل آن هم این است که شکل غار ها به مرور زمان تغییر شکل می دهند

معماری مدرن گنبد قلعه دختر

اگر از نمای بالا به این قلعه نگاه کنیم با توجه به شکل مستطیل آن بر بلندای یک شب قلعه گنبدی بزرگ به شکل هلالی بر روی یکی از اتاق ها دیده خواهد شد یک اتاق که به آن سرای شاهی می گفتند با تزیینات بسیار خاصی از آن دوره پابرجا مانده است.

 اتاقی که  گنبد بر روی آن بنا قرار دارد به شکل مربع است که در بالاترین قسمت آن جا دارد با اینکه معماران رومی مشکل قرار دادن سقف های هلالی بر روی بناهای چهار ضلعی را به صورت کامل رفع کرده بودند و گوشه های  آن را به سمت جلو می آوردند و آن را به تدریج با آجر ها می ساختند اما در ساخت این گنبد شیوه جدیدی به کار رفته است.

این تکنیک شگفت انگیز که به آن سه کنج گفته می شود در گوشه های این گنبد از آن استفاده شده است از دیگر نام های سه کنج  گوش یا گوشواره است قلعه دختر یک تالار ۱۴ متر مربعی دارد که ارتفاع آن به ۱۸ متر می رسد.

بهترین زمان بازدید از قلعه چه وقت است

همه ایرانی ها می دانند که  استان فارش از خوش آب و هواترین استانهای کشور می باشد و به همین دلیل تفاوت چندانی ندارد که در چه فصلی به سمت شیراز سفر می کنید.

 هر زمانی که به شیراز بروید می توانید از جاهای دیدنی و طبیعت بکر و بی‌نظیر آن نهایت لذت ببرید اگر بخواهید به طور کلی بهترین زمان را انتخاب کنید.

 فصل بهار در تمامی نقاط کشور از جمله شیراز می تواند جزو بهترین آب و هوا باشد زیرا در فصل پاییز و زمستان به دلیل کوهستانی بودن مسیر قلعه دختر فیروزآباد شاید دچار مشکل شوید.

آدرس قلعه دختر فیروزآباد

اگر از سمت شهر شیراز به سمت قلعه حرکت کنید ابتدا با استفاده از نقشه یاب به وسیله افراد بومی که در بین راه هستند می توانید به سمت شیراز برود.

 بعد از اینکه به شیراز رسیدید از مسیر فرودگاه شیراز می توانید حرکت کنید بعد از رد کردن فرودگاه و رسیدن به روستای فسا به سمت کوار تغییر مسیر بدهید از کوار باید ۹۰ کیلومتر برانید تا به منطقه ی بهشتی بسیار زیبای فیروزآباد برسید.

 آدرس قلعه دختر فیروزآباد را می توانید از بومیان منطقه بگیرید. آدرس قلعه دختر فیروزآباد بسیار سر راست است و می توانید آدرس قلعه دختر فیروزآباد را بر روی نقشه قلعه دختر فیروزآباد پیدا کنید.

نقشه قلعه دختر فیروزآباد تمام جزییات را برای شما بازگو می کند. نقشه قلعه دختر فیروزآباد را می توانید به صورت انلاین و از طریق نقشه یاب پیدا کنید.

 با دانستن آدرس قلعه دختر فیروزآباد می توانید به راحتی به مقصدتان برسید. عکس قلعه دختر فیروزآباد تمام زیبایی های این سفر را به خوبی نشان نمی دهد اگر چه عکس قلعه دختر فیروزآباد از زمان های قدیم وجود دارد اما زیبایی ان را به نمایش نمی گذارد. شما با دیدن عکس قلعه دختر فیروزآباد می توانید اطلاعاتتان را راجع به این قلعه افزایش دهید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا