پل چوبی اصفهان، پلی زیبا در زیبا ترین شهر ایران بزرگ
با توجه به اینکه زاینده رود در دو قسمت شمالی و جنوبی اصفهان از یکدیگر جدا می شود، همواره برای برقرار کردن ارتباط در میان دو سمت زایندهرود لازم است پل هایی بر روی رودخانه ساخته شود. پل مارنان پل خواجو و سی و سه پل از جمله پل های قدیمی اصفهان هستند که بر روی زاینده رود با این هدف ساخته و راه اندازی شده اند.
پل چوبی اصفهان زیبایی های بسیاری را به تصویر کشیده است با دیدن عکس پل چوبی اصفهان می توانید به این شهر قدیمی سفر کنید. عکس پل چوبی اصفهان بسیار منحصر به فرد است و شما را به تاریخ می برد.
جهت رزرو تور اصفهان می توانید از کارشناسان سفرآس 24 اطلاعات کسب کنید.
آدرس پل چوبی اصفهان بسیار سر راست است. آدرس پل چوبی اصفهان را در اپلیکیشن های مختلفی می توانید پیدا کنید. پل چوبی اصفهان روی نقشه های قدیمی و جدیدی شهر بسیار راحت پیدا می شود.
پل چوبی یا پل جویی، پلی با تاریخچه ای قدیمی
پل جویی در خیابان کمال اسماعیل اصفهان قرار گرفته است که پلی باریک و ریز هست، این پل از سمت شرق و غرب به ترتیب در میان پل های خواجو و سی و سه پل قرار گرفته است. پل چوبی زمانی در غرب کاخ های هفت دست و آیینه خانه قرار گرفته بود که این کاخ در زمان حاکم اصفهان در دوره ناصرالدین شاه به صورت کامل ویران شد.
در کتابهای دوره صفویه از این پل به نام پل سعادت آباد هم یاد می کنند دلیل نامگذاری پل چوبی به پل جویی این است که در کنار آبی دراز با پهنای بسیار کمتر از یک متر قرار گرفته است و از روی ناحیه سنگ تراشیده شده است. این جوی آب باغ های شمالی اصفهان را آبیاری می کرده است؛ اما امروزه این جوی آب به صورت کامل پر شده و با جمع شدن آب در قسمت های غربی پل آب رودخانه به دریاچه ای در می آید.
پل جویی یا پل جویی اصفهان که به آن پل سعادت آباد هم می گویند و برخی از افراد آن را به پل چوبی می شناختند زیرا در ساخت آن از چوب استفاده شده است و این نام در واقع تلفظ غلط و ساده و شاید میتوان گفت عامیانه پل جویی است.
پل جویی در میان خیابان کمال اسماعیل و آبشار در این حد فاصل قرار گرفته است از دسته بهترین جاذبه های گردشگری برای این برنامه می توان به پل خواجو اشاره کرد.
کافه های بسیار متعدد و زیادی در بناهای تاریخی اصفهان وجود دارد یکی از این کافه ها که در نزدیکی پل چوبی است کافه فرهنگ می باشد؛ باید بدانید که در زمان شاه عباس دوم فقط خانواده سلطنتی و مهمانان خاص اجازه ورود به این منطقه و عبور کردن از روی پل چوبی را داشتند.
در رابطه با تاریخچه پل چوبی می توان گفت که در دوره صفویه ساخته شد عباس دوم همانند شاه عباس اول به ساخت بناهای تاریخی و پل علاقه بسیار زیادی داشت و در زمان شاه عباس اصفهان از سمت جنوب و غرب پیشرفت چشمگیری پیدا کرده بود.
دلیل اصلی ساخت پل ارتباط دو طرف رودخانه بوده است که نام سازنده آن البته مشخص نیست، ولی در سال هزار و شصت و هشت هجری قمری ساخته شد و در سال ۱۳۱۹ هجری شمسی به دست حاج سید عبدالرحیم محمودیه بازرگان اصفهانی تعمیر شد و به ثبت رسید.
پل چوبی دارای ۲۱ دهانه است و اتاقهایی که دارد آن را بینظیر کرده است اتاق که بسیار کوچک در بخش میانی و به شکل مثلثی هستند از کنار آنها آبی عبور میکنند و این بنا را جذابتر کرده است. برج شش ضلعی در وسط آن واقع شده است که از هر طرف آن چشمه هایی کاملا روان است.
این پل برخلاف سالهای دیگر با توجه به اینکه عرض کم و طول بسیار زیادی دارد در برابر بلایای طبیعی است که آب زیادی پیدا کرده است. در پایههای آن از ساروج استفاده شده و در تمام بدنه و حتی پایه های آن از ملات گچ و آجر استفاده شده است.
برخلاف دیگر پل ها هدف از ساخت این پل عبور و مرور مردم بر روی آن نبوده است بلکه این پل راه ارتباطی در میان باغ های شمالی و جنوبی اصفهان به حساب امده است و تنها برای عبور کردن خانواده شاه و شخص اول مملکت مورد استفاده قرار می گرفت. در آن زمان شاه عباس برای قرار ملاقات هایش با بازرگانان و سفرا و همچنین دوستان خارجی که داشت در این منطقه قرار ملاقات خود را تنظیم می کردند و زیرا باغ سعادت آباد در نزدیکی این راه بود و مسیر رسیدن به باغ را برای او هموار می کرد.
پل چوبی اصفهان چگونه جایی است؟
با وجود خشکسالیهای کمسابقه زاینده رود اصفهان دیگر همانند قدیم پر از آب نمی شود یکی از چیزهایی که هنوز اصفهانی ها را امیدوار میکند و همین پل های تاریخی شهر هستند امید به اینکه روزی باز هم این پل ها بر روی رودخانه های بزرگ و زیبایی قرار میگیرد و به جریان آب به قلب اصفهان، زیبایی شهر اصفهان دوچندان خواهد شد.
پل چوبی اصفهان در اطراف خیابان کمال اسماعیل و در کنار بلوار آیینه خانه قرار گرفته است و برخلاف دیگر پل های معروف اصفهان یعنی پل خواجو و پل سی و سه پل بسیار کم عرض و باریک است. این پل در حد فاصله پل خواجو و فارسی و سپر قرار گرفته است و طبق معمول مثل خیلی از جاذبههای تاریخی این شهر در دوره صفویه ساخته شده است.
شاه عباس دوم دستور ساخت این پروژه را داد برخلاف خیلی از بناها که در آن در ساخته شدند در اختیار عموم مردم قرار میگرفتند این پل برای عموم مردم ساخته نشده بود بلکه به این فکر میکردند که با ایجاد این پروژه می تواند یک راه ارتباطی در میان کاخ های معروف اصفهان و زیبایی های خاصی که در اصفهان هست، باشد.
یعنی در میان کاخ هفت دست و کوشک آیینه خانه ارتباط برقرار کنند به این ترتیب خاندان سلطنتی و بزرگان میهمانان داخلی و خارجی و همچنین عمرا یه حاکم میتوانستند، بدون ترس و لرز از این عبور کند.
همین اتفاق باعث شد که این پل را به شکل اختصاصی شاه عباس هم بشناسند در دوره قاجار خیلی از بناهای تاریخی بسیار ارزشمند بودند و به طور کامل نابود شدند.
مسعود میرزا که در آن دوره به عنوان والی شهر اصفهان شناخته شده بود خودش به تنهایی به اندازه یک قوم غارتگر و ویران کننده همچون مغول ها برای اصفهان ویرانی های پی در پی را به بار آورد.
دیگر بناهای تاریخی و زیبای اصفهان همچون کوه آن خانه که این پل ارتباط بین آنها بود وجود ندارد ولی پل چوبی اصفهان استوار و پابرجا باقی مانده است و روایتگر این دوره از تاریخ برای ایران است.
مسیرهای دسترسی به پل چوبی اصفهان
دسترسی به پل چوبی اصفهان کار سختی نیست کافیست خودتان در خیابان هایی که در اطراف زایندهرود هستند از جمله خیابان کمال اسماعیل یا بلوار آیینه خانه برسانید و از آنجا یک کیلومتر تا سی و سه پل و ۷۵۰ متر پل خواجو فاصله است که این مسیر بسیار کوتاه است از طریق اتوبوس و مترو می توانید خود را به این مسیر برسانید.
ایستگاه اتوبوس در خیابان کمال اسماعیل ایستگاه اتوبوس پل خواجو در خیابان چهارباغ خواجو یا ایستگاه های دیگر که نزدیک به پل هستند میباشد،که به راحت ترین نقطه و نزدیک ترین مقام به پل با استفاده از اتوبوس می توانید برسید.
با مترو هم می تواند گزینه خوبی را انتخاب کرده باشید ولی هردو فاصله زیادی تا پل دارند گزینه اول ایستگاه سی و سه پل در یک کیلومتری و مترو ایستگاه انقلاب در فاصله ۲ کیلومتری از پل چوبی هستند. اگر میخواهید برای دیدن این زیبایی ها به سمت اصفهان بروید حتما نقشه از پیش خریداری شده را همراه خود داشته باشید.
پل چوبی اصفهان در این سالها شاهد چه چیزهایی بوده است؟
اگر به کتاب قطور تاریخ در رابطه با اصفهان سر بزنید خواهید دید که یکی از کلیدیترین شهرها بوده است اوج شکوه و شهرت آن به زمان به قدرت رسیدن صفویان برمیگردد و دقیق در دوره حکومت قاجار اندکی متفاوت شد و مردم همه شهر را از عملکرد شاهان قاجار نارضایتی داشتند.
در دوره مشروطه با گذشت یک سال بعد از به توپ بستن مجلس به واسطه محمدعلی شاه قاجار وقایع زیادی برای اصفهان اتفاق افتاد که پل چوبی اصفهان هم در آن نقش دارد.
در استبداد صغیر مردم اصفهان علیه اقبال و دولت که در آن زمان حاکم اصفهان بودند قیام کردند، آقا نجفی اصفهانی و حاج آقا نورالله ضرغام از سلطنت درخواست داشتند که در قیام به مردم بپیوندید و از آنها حمایت کنند و ضرغام السلطنه با هفت هزار سرباز بختیاری به باغ ابریشم آمد به همراه با ۱۱۰ نفر دیگر که آنها هم بختیاری بودند به سمت اصفهان حرکت کردند. پل چوبی اصفهان در این قیام به آنها کمک کرد و اجازه داد تا بتوانند از عرض زاینده رود عبور کند این قیام نتیجه آن فرار اقبال الدوله و شکست قاجارها مصادف شد و مجاهدین مشروطه موفق شدند اصفهان را به کنترل خود در بیاورند.