پل خواجو اصفهان، پلی حیرت انگیز در میان پل های ایران

پل خواجو اصفهان
0

پل خواجو از بنا های  بسیار زیبا و تاریخی اصفهان است که در عصر خود جز زیبا ترین پل های دنیا به حساب می آید. قدم  زدن بر روی این پل بسیار زیبا به خصوص در زمان غروب و حتی در اوایل شب می تواند جزو لذت بخش ترین تفریحات اصفهان باشد که گردشگران در برنامه‌های خود قرار می دهد.

عکس پل خواجو اصفهان از قدیم در دست نیست؛ ولی در دوره های مختلف عکس پل خواجو به صورت سیاه و سفید تا رنگی وجود دارد که زیبایی های این بنای زیبا را نشان می دهد.

 این پل از دیدنی های اصفهان است  و سفر به این شهر بدون دیدن این پل کامل نخواهد شد. علاوه بر زیبایی ها شگفتی و اصرار متعددی هم در دل آن نهفته است؛ که با نگاهی ریزبینانه بر روی قدمت این پل می تواند تمامی آنها را درک کنید.

در این مقاله قصد داریم در رابطه با پل خواجو و نکات مختلف در رابطه با آن توضیحاتی را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم پس با ما همراه باشید.

معرفی پل خواجو؛ پل زیبا در دل نصف جهان

پل خواجو اصفهان در قسمت شرق ۳۳پل قرار گرفته است و به لحاظ استحکام سبک معماری و تقارنی که در آن به کار گرفته شده است، جزو پل های منحصر به فرد در ایران می باشد.

این مطالب هم میتونه جذاب باشه !

 در زمان صفویه جز یکی از زیباترین پل های دنیا بوده است، که به خاطر تزئینات کاشی‌کاری و معماری به کار گرفته شده در آن از سایر پل هایی که بر روی زاینده رود است معروف تر می باشد.

 پل تاریخی خواجو به عنوان یکی از مکان‌های بسیار دیدنی اصفهان در پانزدهم دی ماه سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

پل خواجو اصفهان کجاست

این مطلب هم میتونه جذاب باشه !

پل خواجو بر روی رودخانه زاینده رود و در شهر اصفهان قرار گرفته است؛ که با پل الله وردی خان که به آن ۳۳پل گفته می‌شود و حدود ۱۸۰۰ متر فاصله دارد.

 این پل در انتهای جنوبی چهارباغ خواجو است و در انتهای شرقی خیابان کمال الدین اسماعیل اصفهانی قرار گرفته است.

اگر قصد دارید با مترو خود را به سمت این پل برسانید؛ ایستگاه سی و سه پل جز نزدیکترین ایستگاه های مترو می باشد. که مسیر دو کیلومتری تا پل خواجو را می‌توان به پیاده طی کرد، یا از تاکسی استفاده نمود.

 آدرس پل خواجو اصفهان بسیار سر راست است و گردشگران عزیز می توانند، آدرس پل خواجو اصفهان را به راحتی پیدا کنند.

تاریخچه پل خواجو ایران

شاه عباس دوم صفوی در سال ۱۰۶۰ هجری قمری دستور این پل زیبا را برروی بقایای پل حسن به که در زمان تیموریان به جا مانده بود دادند، بر اساس روایت شاه عباس دوم برای ایجاد راه های ارتباطی بین دروازه حسن آباد و تخت فولاد تصمیم به ساخت این پل زیبا گرفت.

 در طول تاریخ علاوه بر رفت و آمد از روی این پل از آن برای تماشای مسابقات قایقرانی و تفریح و خوشگذرانی همراهان شاه و خانواده‌اش استفاده می‌شد؛ کتیبه‌ای در بخش جنوبی آن و نصب شده است که نشان می‌دهد قسمت  خارجی ان هم در زمان سلطنت ناصرالدین شاه در سال ۱۲۹۰ بازسازی شده است.

این مطالب هم میتونه جذاب باشه !

 پل خواجو با نام‌های دیگری هم می‌شناسند از جمله آنها می‌توان به بابا رکن الدین، حسن آباد شیراز و پل شاهی گبر ها می نامند.

 علت نام نهادن این پل به بابا رکن الدین قرار گرفتن بقعه بابا رکن الدین در تخت فولاد بوده است؛ مجاورت آن با محله خواجو باعث شد که این پل به خواجو معروف شود.

 این پل در نزدیکی جاده اصفهان به سمت شیراز است و در مقطعی از تاریخ با نام پل شیراز شناخته شده است، از آنجا که گبر ها برای رفتن به محل شان از این پل استفاده می کردند و آن را به این نام نهادند.

 پل حسن آباد هم یکی از دیگر اسامی است که بر روی این پل گذاشته اند و آن هم به دلیل این است که در روزگاران قدیم محله خواجو را محله حسن آباد می شناختند، همانطور که گفته شد؛ شاه عباس دوم این پل را در سال ۱۰۶۰ هجری قمری بنا کرد و همین امر باعث شد که آن را به پل شاهی هم بخوانند.

معماری پل خواجو، معماری بی نظیر در دل اصفهان

پل خواجو یک شاهکار بی نظیر از معماری به جا مانده از دوره صفوی می باشد که طبق برخی از منابع بی‌شباهت به پل طبیعت تهران نیست و به جای اینکه فقط محلی برای گذر باشد؛ جای فوق العاده برای لذت بردن و توقف از محیط اطراف می باشد.

 این پل ۱۳۳ متر طول دارد که ۱۲ متر عرض دارد  و ۷ و نیم متر از آن معبر می باشد. در ساخت آن از مصالحی مثل ساروج آجر و سنگ استفاده کردند، پل خواجو به لحاظ هیدرولیک و هم سازهای در هماهنگی کامل با بستر طبیعی زمین می باشد.

پهنه غیر قابل نفوذی به وجود می‌آوردند؛ علاوه بر اینها کانالها و دهانه ها برای عبور ایجاد می شود، که در نتیجه آن انرژی ناشی از آب که در پایین دست پل هم  می رسد و حوضچه بسیار زیباتر می‌شود.

 ضمن اینکه برخورد و جریانهای آب منجر به وجود آمدن حباب ها بر اثر افزایش اکسیژن می‌شود؛ که محیطی برای بهتر شدن پرورش ماهی می گردد.

مهندسین عصر صفوی با ساخت این پل به وجود آوردن تأسیسات مشکل آب شهر اصفهان را حل کردند و در عین حال با شستشوی خاک و قابل کشت کردن زمین های اطراف آن باعث گسترش آبادانی آن مناطق شدند.

شکل نوک تیز پایه های پل در قسمت بالا دست آن باعث شده است که همانند یک آبشکن عمل کند و فشار آب رودخانه را به حداقل برساند و شکل پله ای که در قسمت پایین دست این پروژه قرار گرفته است؛ خاصیت این را دارد که در مواقع سیلاب آب از روی این پله ها عبور کند و به این ترتیب در اثر برخورد با پله انرژی سیلاب از دست برود.

سبزی حاشیه رودخانه زاینده‌رود باعث افزایش رطوبت هوای شهر شده است و همین امر باعث به وجود آمدن کانال هایی که جریان عمودی آب را در خاک ایجاد می‌کند و باعث تضمین آنها شود.

 هوش به کار گرفته شده مهندسان صفوی بسیار قابل تامل است؛ چرا که با ساخت این پل توانسته است از سه بخش مهم محیط زیست همچون سطح زمین زیر زمین و جذب محافظت کنند.

پل خواجو اصفهان ، پلی بی نظیر در ایران

باز سازی های بسیار جالب در رابطه با پل خواجو شده است که جذابیت آن را دوچندان نموده اند. پل خواجو یکی از هنرمندان شهر اصفهان هست که برای سالیان سال چشم هر بیننده‌ای را به سمت خود می کشاند.

 باید بدانید که پل خواجو یک پل مردانه است و زنان حق عبور از آن را نداشتند. پل خواجو محلی برای عبور و مرور بود و در زمانهای قدیم ساختمان شاه نشین و در دل خود را داده بود تا محل اقامت موقت بزرگان و شاهان دوره های مختلف شود.

شانشین برای این ساخته شد تا در زمان برگزاری مسابقات شنا قایقرانی امیران و حاکمان دوره بتوانند از این محل نظاره‌گر مسابقات شود.

در زمان وقوع سیل پل خواجو آب را به سمت کانال هدایت می کند و باعث پخش شدن آب می گردد و به همین ترتیب هیچ دلیلی نتوانسته به ان خسارت وارد کند. اگر این پل  وجود نداشت اصفهان شاید تاکنون به دلیل سیلاب های گسترده از بین رفته بود.

عجایب پل خواجو اصفهان

در دو سمت این پل زیبا شیرهای سنگی قرار گرفتند که در کنار یکی از آنها باید به چشم شیر مقابل نگاه کنید چشم آن شیر به صورت کامل می درخشد.

 برخی بر این باورند که این دو شیر نمادی از سپاهیان بختیاری بودند که با شجاعت از اصفهان و زاینده رود محافظت می کردند. باید بدانید که روی بدنه این شیرها حروفی حکاکی شده است که به ظاهر ابتدا نام حجاران آن زمان بوده است علاوه بر این روی بدن های مجسمه ها اکثر نمادهای باستانی قرار دارد.

 در تخت سنگینی در سمت شمال پله و در نزدیک به یکی از شیرهای سنگی یک قبله نما وجود دارد که برای گردشگران بسیار جذاب است. یکی از بهترین زمان ها برای دیدن این پل زیبا شب ها هست؛ به خصوص که در زمان قدم زدن بر روی این پل با دیدن دهنه پایینی، پل گنبد امام رضا برایتان تداعی خواهد شد.

پل خواجو اصفهان  از جذابیت‌های جالب این پل است؛ اگر در زاویه ۳۰ درجه از سمت شرقی بیرون پل به سمت دهانه پایین پل نگاه کنید شاهد آن خواهید بود که در اثر تداخل دهانه هایی به وجود می آید، که این شمع در زمان غروب بسیار دیدنی است.

سقف های طاق به شکل  پل خواجو به شکلی طراحی شده اند که لبه های آن به سمت روبرو هستند و گردشگران در دو ضلع مقابل همواره زیسته اند. از داخل این لبه ها با هم به آرامی صحبت کند می تواند صدای همراه بشنود.

 هنگام قدم زدن در دهانه زیر پل تخته سنگ هایی با ابعاد مختلف برای دیوار ها هستند که روی هر کدام علامت خاصی به چشم می‌خورد.

 گفتنی است که این علامت ها در واقع امضای هنرمندان این اثر هست. علت آن شاید این بوده که می‌توانستند جاگذاری صحیح سنگ و مورد بررسی قرار دهند و در عین حال یادگاریهای را از خود به جا بگذارد.

 با این حال برخی اعتقاد دارند که برای ساخت این پل در سنگ های به جا مانده از کاخ های ساسانی که در مناطق حجی اصفهان و اطراف آن بودن استفاده شده است و تعدادی سنگ تراشان یونانی علامت های یونانی بر روی آن حک کردند، بعد از قسمت بالا به پل خواجو نگاه کنید.

 شاهد عقابی تیز چنگال خواهید بود که در حال پرواز است ساختمان شاه نشین و کنگره های طبقاتی مختلف پل همانند سر عقاب و پرهای یک عقاب هستند.

 یکی از ویژگی هایی که در پل خواجو بسیار زبان زدن به کارگیری ملات استفاده شده در آن است که در برابر آب بسیار مقاوم می باشند.

 تعدادی سنگ قبر بسیار قدیمی با تخت سنگ های حجاری شده در سال ۱۳۸۸ یافت شد که روی آنها علائم عجیب و غریبی حکاکی شده است برخی از این سنگ ها در موزه سنگ تخت فولاد و قرار دارند.

 عکس های پل خواجو اصفهان زیبایی های این بنا را نشان می دهد در واقع با دیدن عکس های پل خواجو می توانید به زیبایی های این بنا پی ببرید.

5/5 - (2 امتیاز)
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.