مشهدمراکز تفریحی و گردشگری

معرفی کامل مدرسه میرزا جعفر مشهد 1403

مدرسه میرزا جعفر مشهد : مشهد دومین شهر بزرگ کشور سالانه میلیون ها زائر از جمله مسافرین تور مشهد از اصفهان را پذیرایی میکند. تقریبا تمام شیعیان آرزو دارند تا یک بار هم که شده به مشهد سفر کنند. وجود بارگاه مطهر رضوی سالانه تعداد زیادی از  شیعیان و مسلمانان را راهی این شهر میکند.

پایتخت معنوی ایران مهد بسیاری از رویدادهای مذهبی کشور میباشد، به طور مثال وجود حوزه ها و مدارس علمیه زیاد در این شهر، مشهد را به قطب علوم مذهبی ایران تبدیل کرده است. مدرسه میرزا جعفر یکی از آن دسته مدرسه های علوم مذهبی تاریخی است که این روزها جنبه مکانی دیدنی را نیز پیدا کرده است. در ادامه سفرآس 24 به معرفی بیشتر این مکان فراگیری علم معنویت خواهیم پرداخت.

سیری در مدرسه میرزا جعفر

مدرسه میرزا جعفر مشهد

مدرسه میرزا جعفر مشهد در سال 1059 تاسیس شد که همانطور از سال تاسیس آن پیداست یکی از تاریخی ترین و قدیمی ترین مدارس حوزه علمیه در مشهد است. این مدرسه تاریخی متعلق به دوران صفویه میباشد و معماری ویژه و منحصر به فرد آن، مدرسه میرزا جعفر را دیدنی تر از سایر مدارس کرده است. مدرسه میرزا جعفر توسط دو برادر به نام های میرزا محمد طاهر مشهور به وزیر خان و میرزا محمدجعفر مشهور به سروقد، ساخته و تاسیس شد. صاحب این مدرسه فردی با همین نام است که آنجا را وقف امور دینی و طلاب کرده است و امروزه با نام مدرسه میرزا جعفر از آن یاد میشود.

زیاد بودن اتاق های مدرسه میرزا جعفر و حضوری و استقبال زیاد طلاب سبب آن شد تا چندین درس در حوزه های فقه و دروس معارف در این مدرسه ارائه شود. حضور برخی از اساتید مطرح و برجسته در گذشته و با در حال حاضر در این مدرسه این مکان را بیش از پیش به مکانی مشهور تبدیل کرده است. شیخ محمد نهاوندی، محمد تقی ادیب نیشابوری، میرزا جواد اقا تهرانی، شیخ عباس قمی، شیخ حسنعلی مروارید، شیخ علی فلسفی، آیت الله خامنه ای و عی مشکینی از اساتید به نامی هستند که در این مدرسه تدریس کرده اند.

[irp posts=”5506″]

مدرسه‌ میرزا جعفر مشهد حرم رضوی در فاصله‌ بسیار نزدیکی از حرم مطهر امام هشتم شیعیان حضرت امام رضا (ع) و در قسمت شمالی آن قرار گرفته است. این مدرسه از جنوب به صحن انقلاب اسلامی، از غرب به بست شیخ طبرسی و از شمال و شرق به دانشگاه علوم اسلامی رضوی منتهی شده است.

تاریخچه مدرسه علمیه میرزا جعفر

مدرسه علمیه میرزا جعفر

طبق برخی از نوشته های صنیع الدوله در مطلع الشمس میرزا جعفر سال ها پیش در هندوستان تجارت میکرده است و از طریق همین تجارت ثروت زیادی را جمع آوری کرده بود. میرزا جعفر برخی از اموال خود را وقف امور خیریه ای همچون تاسیس مدرسه میرزا جعفر کرده است. جالب است بدانید میرزا جعفر در ابتدا بسیار تهی دست بوده است و با مهاجرت به هندوستان و کشیدن زحمت زیادی در آنجا به ثروت زیادی دست یافت. شما می توانید با رزرو تور مشهد لحظه آخری از دست رنج میرزا جعفر دیدن کنید.

مروری بر معماری زیبا این مدرسه

معماری مدرسه میرزا جعفر مشهد

مساحتی که مدرسه میرزا جعفر اشغال کرده چیزی در حدود 3000 متر مربع است که نشان از بزرگی این مدرسه میباشد. اگر وارد مدرسه میرزا جعفر شوید حجره هایی را که در این مدرسه وجود دارد در دو طبقه فوقانی و تحتانی خواهید دید. از دیگر ویژگی های جالب مدرسه میرزا جعفر این است که هر حجره دارای ایوانی مجزا است که میتواند تحصیل برای طلاب را در اسن مدرسه بیش از پیش لذت بخش کند.

کمی بیشتر که به این ایوان ها دقت کنید روایاتی را در باب علم و عالم خواهید دید که بر دیوارها نقش بسته اند. نمای داخلی مدرسه میرزا جعفر با کاشی های معرق زیبایی تزیین شده اند که چشم هر بیننده ای را به خود خیره میکند. حتی اگر به علوم دینی علاقه ای هم ندارید بد نیست یک بار هم که شده برای دیدن معماری زیبا و کاشی کاری های شگفت انگیز مدرسه میرزا جعفر در مشهد سری به آنجا بزنید.

کتیبه هایی را در سر در مدرسه میرزا جعفر مشاهده خواهید کرد که خبر از یک مرمت و بازسازی میدهد. این مرمت و بازسازی این مدرسه علمیه در سال 1258 به دستور مظفرالدین شاه به والی خراسان صورت گرفته که در آن زمان جانی دوباره به این بنای تاریخی زیبا بخشید.

در این مدرسه‌ زیبا و تاریخی آثار زیادی از جمله خطاطی‌ها، کتیبه‌ها، تابلوها، طاق‌ها و سایر شکل‌های ساختمان‌سازی در گذشته‌ دور مشاهده خواهید کرد و کاشی‌کاری‌های هفت رنگ و هماهنگ و یکدست زیبایی منحصر به فردی ایجاد کرده و طراوت خاصی را به چشمان شما میبخشد.

مدرسه دارای دو در است: در نخست، مشرف به صحن انقلاب و در جنوب مدرسه واقع است. این در، چوبی و دولت است که در داخل ایوانی با دهانه حدود پنج متر قرار دارد و از اره آن تا ارتفاع ۵/۱ متر سنگ شده است. بر کتیبه سر در حدیث معروف «اطلبوا العلم…» به چشم می‌‌خورد.

زیارت شیخ حر عاملی

مدرسه میرزا جعفر مشهد

در زیر مدرس بزرگ جنوب مدرسه مقبره شیخ حر عاملی در سردابی قرار دارد که در کنار آن مقبره خود میرزا جعفر و فرزندش نیز قرار دارد. در گذشته برای رسیدن به این مقبره ها میتوانستید از در داخلی مدرسه علمیه میرزا جعفر وارد سرداب شوید ولی امروزه برای دیدن این مقبره ها باید از در ورودی مخصوصی که از داخل صحن انقلاب حرم تعبیه شده است وارد این سرداب شوید. اگر تور مشهد لوکس را رزرو کرده اید می توانید به این مکان نیز سر بزنید.

کتابخانه ای نفیس با آب طلا!

مدرسه میرزا جعفر مشهد

در مدرسه میرزا جعفر مشهد و در ضلع غربی آن کتابخانه ای با گچبری های نفیس و نقاشی هایی با آب طلا را میتوان دید. امروزه برخی از کتب مدرسه میرزا جعفر حرم امام رضا را باید در مدرسه نواب پیدا کنید چرا که در زمان رضا خان به دلیل بی توجهی به این مدرسه، کتابخانه آن رو به ویرانی رفت. اما بخش قابل توجهی از کتب مدرسه میرزا جعفر پس از بازسازی و افتتاح مجدد این مکان، مسترد شد. بیش از سه هزار نسخه کتب مختلف در کتایخانه مدرسه میرزا جعفر وجود دارد که نسخه های خطی کتاب ها توسط کاظم مدیر شانه چی فهرست شده است.

با ورود اسلام در قرن هفتم، ایران به عنوان مرکز تعلیم و تربیت شیعیان توسعه یافت و ایرانیان کمک شایانی به نهادینه شدن و گسترش تعلیم و تربیت اسلامی چه از نظر شکلی و چه از نظر محتوا کردند. برای قرن ها روحانیون به عنوان متولیان تعلیم و تربیت تلقی می شدند که آموزش مقدماتی و ابتدایی را در مکتب ها اجرا می کردند. تحصیلات پس از دبستان و عالی در مدارس اجرا و نهادینه شد.

[irp posts=”2659″]

مدرسه ایرانی نیز نقش بسزایی در ارتقای دانش و علوم دینی و غیر مذهبی داشت. با تأسیس حوزه علمیه قم (حوزه علمیه قم)، معارف اسلامی و مؤسسات مربوط به آن (مدرسه‌ها) جان تازه‌ای گرفتند و دوران جدیدی را آغاز کردند و در شکل‌گیری انقلاب 1357 ایران نقشی محوری داشتند. حوزه علمیه امروز شبکه‌ای از مدارس و سایر مؤسسات آموزشی است که هم از طریق روش‌های سنتی و هم در دنیای مجازی برای پرورش جوامع شیعی در سراسر جهان فعال هستند.

انقلاب ایران به عنوان یکی از نمونه های اداره جامعه مدرن مبتنی بر اسلام به شمار می رود و به احیای ایدئولوژی های دینی در سراسر جهان کمک شایانی کرد. رژیم تئوکراتیک ایران تغییری از مدل غربی نظم اجتماعی و آموزش به مدلی که عمیقاً در باورها و ارزش‌های اسلامی ریشه داشت را برنامه‌ریزی کرد.

برای دستیابی به هدف پرورش فکری نسل‌های مسلمان متعهد به عنوان سرمایه انسانی امت اسلامی، در کنار سایر اقدامات، بخش بیشتری از برنامه‌های درسی رسمی به آموزش اسلام اختصاص دارد، در حالی که آموزش دینی هم در برنامه درسی و هم در خارج از برنامه جایگاه قابل توجهی داشت. از همین رو وجود مدرسه هایی مانند مدرسه میرزا جعفر در واقع سرمایه های کشور محسوب میشوند و از ملزومات کشور اسلامی ایران هستند.

در پایان

مدرسه میرزا جعفر در مشهد

از زمان ظهور اسلام در ایران مردمان این سرزمین همواره علاقه زیادی به این دین از خود نشان دادند و افراد زیادی به تحصیل در این علوم پرداختند. کم کم با استقبال مردم از تحصیل در این علم و استقبال از علمای دینی مدارسی همچون مدرسه میرزا جعفر تاسیس شدند که به محلی برای جمع شدن طلاب علوم دینی و معارف شدند. در این بین برخی از این مدارس امروزه جنبه مکانی دیدنی و باشکوه را نیز دارند. مدرسه میرزا جعفر با معماری قدیمی و منحصر به فرد خود زیبایی زیادی دارد که دیدن آن به تمامی علاقه مندان به مکان های تاریخی پیشنهاد میشود.

1/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا