اصفهان

منارجنبان اصفهان

وقتی اسم سفر به اصفهان در میان می‌آید لیست بلندبالایی از مکان‌های بسیار دیدنی و تاریخی اصفهان مانند منارجنبان اصفهان در دوره های مختلف به ذهنتان خطور می‌کند.

در واقع این کلانشهر بسیار زیبا و معروف گستره بسیار وسیعی از جاذبه‌های متنوع است که همه آنها را در دل خود جای داده است.

که هر کدام از آنها رد پایی از هنر و فرهنگ دوره های مختلف از ایران را به نمایش می‌گذارد و همین دلیل است که این شهر تنها به لحاظ گردشگری داخلی بلکه به لحاظ گردشگری خارجی هم بسیار زبانزد شده است و مقصد ایده آل  تمام عیار برای تمامی گردشگران محسوب می‌شود.

 از بناهای تاریخی و بسیار ارزشمند این شهر زیبا میتوان به میدان نقش جهان، کلیسای وانک، عمارت چهل ستون در محله ارامنه اصفهان که به آن جلفا هم گفته می‌شود اشاره کرد. عکس منارجنبان اصفهان تمام زیبایی های این مناره را نشان می دهد.

 پل های باصفای سی و سه پل و خواجو که بر فراز زاینده رود پابرجا هستند از جاذبه های گردشگری طبیعت گردی و تفریحی این شهر پر آوازه به حساب می‌آیند. عکس منارجنبان اصفهان را می توانید در سایت سفر 24 پیدا کنید.

 باغ پرندگان اصفهان مقصد گردشگری غنی و دوست داشتنی هست که همه این ها به گرد هم آمدند و باعث شدند که این شهر وصف نشدنی به نصف جهان شهرت پیدا کند.

 در میان همه اینها منارجنبان به عنوان یکی از نقاط بسیار جذاب اصفهان شناخته شده است و در میان گردشگران خارجی اهمیت فراوانی پیدا کرده است.

 این جاذبه در عین سادگی که دارد برخلاف دیگر مکان های دیدنی شهر ویژگی متمایزی در خود جا داده است که مشاهده آن باعث حیرت گردشگران شده است از همین رو در این  میان مکان های گردشگری جزو جاذبه های تعجب آور و شگفت انگیز اصفهان است در این مقاله قصد داریم در رابطه با منارجنبان اصفهان و ویژگی های آن توضیحاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. عکس منارجنبان اصفهان را می توانید در فضای مجازی ببینید.

معرفی منارجنبان اصفهان، بنای قدیمی در دل نصف جهان

هرچند بیشتر گردشگران با شنیدن نام منارجنبان به یاد شهر اصفهان می افتند اما شاید برایتان جالب باشد بدانید منارجنبان اصفهان از نمونه های منارجنبان های ساخته شده در شهرهای مختلف ایران است و این سازه نظیرش در شهرهای دیگر هم وجود دارد.

 برای درک بهتر این موضوع پیشنهاد می شود مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید به طور کلی همانطور که از اسمش مشخص است یک سازه ساختمانی می باشد که ویژگی اصلی آن وجود دو مناره متحرک است به بیان شیواتر می‌توانم بگویم که منارجنبان متشکل از یک سازه مناره دار می باشد.

که از ویژگی های بارز آن می‌توان به تکان خوردن همزمان این دو مناره با هم اشاره کرد به صورتی که وقتی یکی از این بنا را تکان میخورد مناره دیگر هم شروع به تکان خوردن می کند.

 این ویژگی منحصر به فرد باعث شده است تا در راه حوزه معماری ساخت و ساز منارجنبان به یکی از شاهکارهای بزرگ معماری در دنیا تبدیل شود و در نوع خودش بی نظیر باشد این سازه ها خارق العاده هستند که در کشورهای عراق و عربستان دیده شده اند ساخت چنین سازه هایی به فرهنگی غنی اسلام بر می‌گردد. عکس منارجنبان اصفهان زیبایی های این بنا را به طور کامل نشان نمی دهد به قول جمله معروف شنیدن کی بود مانند دیدن….

 منار جنبان از این رو به یکی از مکان های بسیار دیدنی و جذاب برای گردشگران در شهر اصفهان تبدیل شده است از نمونه‌های داخلی منارجنبان به جز شهر اصفهان به منارجنبان شهر را خرانق اشاره کرد.

 این ساز سازه در یکی از روستاهای شهر اردکان یزد قرار گرفته است که در زمان سلجوقیان ساخته شده و  منارجنبان خرانق به واسطه تمام خشتی بودنش شهرت جهانی پیدا کرده است.

 علاوه بر اینها در مسجد جامع نیشابور هم که جز شهرهای کهن به حساب می آید مناره های وجود دارد که درست مانند منارجنبان اصفهان است  از این رو آنها می‌توان آن‌ها را می‌توان از نمونه‌های منارجنبان ایرانی دانست.

تاریخچه منارجنبان اصفهان

همانطور که گفته شده است منارجنبان اصفهان به صورت کلی در زمان حکم فرمایی محمد خدابنده الجایتو ساخته شده است ولی با این حال اطلاعات دقیق‌تری وجود ندارد اما به باور بسیاری به عمل آمده در بخش های مختلفی به لحاظ ظاهر بنا می توان آن را به دوره‌های مختلفی مرتبط ساخت در بخشی از این بنا آرامگاه زاهد محبوب و پرآوازه به نام عمو عبدالله بن محمود صقلایی است که بر روی سنگ قبر آن سال ۷۱۶ را نشان می دهد و بیانگر ویژه تاریخی کل بنا هم می باشد در مجموع می‌توان گفت که این پیشینه تاریخی مرتبط به دوره ایلخانیان است و برخی تزئینات ظاهری به دوره صفویه برمی‌گردد.

 در واقع می‌توان گفت که به معنی کلی در دوره های مختلف ساخته شده و رفته رفته آن را گسترش دادند. می‌توان آن را یکی از شگفتی‌های تاریخ دانست به عبارت ساده تر می توانیم بگوییم شاید ساخت جنس سازهای به پیشرفت حوزه معماری و به کار گرفتن تکنولوژی های مدرن و خارق العاده در ساخت بناها تبدیل شده باشد. اما باید توجه کنید که منارجنبان از منظر معماری به یک سازه تعجب‌برانگیز تبدیل شده است سازندگان این بنا در دوره ای زندگی می کردند که از معماری پیچیده و ایده های خارق العاده چیزی نمی دانستند.

معماری منارجنبان اصفهان

در میان تمامی مکان های تاریخی شهر اصفهان ساختمان ها و بناهای متعددی هستند که هر کدام به لحاظ معماری در نوع خود بی نظیر می‌توان گفت که منارجنبان گونه‌ای متمایز از معماری در تمامی دوره های تاریخی به جا مانده است. وجه تمایز این بنا به دلیل سبک خاص و معماری بی‌نظیرش است که مهم‌ترین و بارزترین ویژگی آن حرکت همزمان دو مناره با هم است که در زمان به حرکت درآمدن یکی از مناره ها مناره دوم هم حرکت می کنند گذشته از اینکه این بنا و سازه بسیار شگفت انگیز است هزینه ای که در آن به کار گرفته شده است هنرمندانه و چشم نواز می باشند.

 برای بدنه بیرونی مناره‌ها کاشی کاری هایی با رنگ سفید سیاه و فیروزه ای وجود دارد که زیبایی خاصی به ظاهر این مناره های آجری داده است.

دلیل ساخت منارجنبان اصفهان

هرچند که منارجنبان اصفهان به عنوان یک بنای ارزشمند و بسیار تاریخی گردشگران زیادی را به سمت خود می کشد اما با در نظر گرفتن کاربری بنای تاریخی در منابع تاریخی این سوال به وجود می آید که چگونه چنین بنایی ساخته شده است.

 علت ساخت مناره های لرزان برای این بنا هنوز مشخص نیست با این حال با توجه به زمان ساخت بخش های مختلف این بنا نظریات در رابطه با آن مطرح شده است.

 کارشناسان بر این باورند که در ساخت این بنا  ابتدا ایوان احداث شده بود و در دوره‌های بعد از آن مناره ها ساخته شد و همین دلیل چنین نتیجه گرفتند که هدف اولیه ساخت منارجنبان احتمالاً ساخت یک عمارت از نوع عمارت های تک ایوانی بوده است با در نظر گرفتن مناره هایی که بخش اصلی آنها شد هدف سازندگان بیشتر به جنبه ظاهری و به کار گرفتن خلاقیت و نوآوری در حوزه معماری ها بوده است.

علت لرزش منارجنبان اصفهان

بیشتر از هرکسی که به این بنای تاریخی پا می گذارد به دنبال دلیل این شگفتی می گردد جالب است بدانید علیرغم تلاش‌های بسیار زیادی در رابطه با راز حرکت این بناها هنوز علت لرزش مناره ها مشخص نیست و یک موضوع دانش برانگیز است که هنوز به صورت واضح جوابی برای مشخص نشده است به همین دلیل به جذابیت این بنا افزوده است به طریقی می توان گفت که این بنا سحرآمیز می باشد.

 با این حال باید بدانید که کارشناسان بسیاری سر بر این باور دارند تا با بررسی نحوه عملکرد لرزش‌ها قوانین علوم مختلف دلایل علمی در رابطه با لرزش منارجنبان مطرح کنند از قوی ترین دلایلی که در این زمینه مطرح شده است به نظریه چگونگی ایجاد لرزش در بخش مختلف این بنا شده است که قانون رزونانس برمی گردد منظور از رزونانس گاز تشدید است.

 بر این اساس اگر دو رشته نخ متصل که در دو طرف خود وزن و ارتفاع یکسان دارند در نظر گرفته شود با تکان خوردن یکی از آنها به صورت مستقیم  اثر لرزش های ایجاد شده در رشته طناب دیگری هم تکان می خورد به این طرف است که دو مناره درست مانند دو رشته طناب به حرکت در می آیند.

علت خراب نشدن منارجنبان اصفهان

از حیرت  انگیزترین و همچنین شگفت انگیز ترین نکاتی که در رابطه با این بنای زیبا وجود دارد این است که علی رغم لرزش های مکرر بنا بعد از گذشت قرنها همچنان استوار به جا مانده است در هیچ دوره‌ای با هیچ تکانی فرو نریخته است در توضیح این امر می‌تواند یکی از ویژگی‌های این بنا این است که با ایجاد فضا ها و شیارهای خالی در میان دیوار این امکان فراهم شده است که در زمان لرزش بنا در جای خود باقی بماند و در نتیجه از ریزش آن جلوگیری شده است.

هرچند استحکام بالا یا این بنای زیبا مورد تحسین قرار گرفته است اما در اوایل در دهه ۱۳۹۰ و در تعطیلات نوروز با توجه به سیل عظیمی از بازدیدکنندگان بر اثر لرزش مداوم بخشی از آن دچار آسیب شد ه اند. آدرس منارجنبان اصفهان بسیار سر راست است می توانید آدرس منارجنبان اصفهان را می توانید از بومیان اصفهان بپرسید.

از این رو مسئولان تصمیم گرفتند این میراث و فرهنگ غنی را به صورت مکرر مورد بازدید عموم قرار ندهند و از همین‌رو بازدید منارجنبان متوقف شد بعد از آن که فرایند بازسازی و مرمت به اتمام رسید و با اعتراض شدید گردشگران روبرو شد.

 سرانجام مسئولان تصمیم گرفتند تا با حرکت دادن مناره ها به صورت کنترل شده به گردشگران نشان دهند که این مناره بعد از بازسازی دچار مشکل نشده است بنابراین امروز منارجنبان اصفهان در طول روز صرفاً در بازه زمانی مشخصی به حرکت در می آید و وظیفه حرکت کردن مناره ها برخلاف گذشته صرفاً بر عهده یک فرد مسئول است. عکس منارجنبان اصفهان از زمان های پهلوی تا کنون باقی مانده است. آدرس منارجنبان اصفهان می توانید روی نقشه منارجنبان اصفهان پیدا کنید.

ساعت  بازدید منارجنبان اصفهان ساعت در نیمه اول سال از ساعت 9 صبح تا 18 عصر و ساعت  بازدید منارجنبان اصفهان در نیمه دوم سال از ساعت 9 صبح تا 16:30 بعد از ظهر می باشد.

ساعت تکان خوردن مناره ها توسط جنباننده در ساعت های 10:30 صبح، 12 ظهر، 13:30 بعد از ظهر، 15 بعد از ظهر، 16:30 بعد از ظهر و 18:30 عصر است.

4/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا