آرامگاه شیخ بهایی کجاست؟ آدرس + بیوگرافی

0

آرامگاه شیخ بهایی : اگر برای سفر خود به مشهد، تور مشهد را انتخاب کرده اید و قصد بازدید از یک  مکان با ارزش مذهبی و تاریخی دارید؛ هم چنین می خواهید با زندگی یکی از بزرگان این عرصه علمی و تاریخی آشنا شوید، ما به شما تبریک می گوییم چرا که مقصد سفری مناسب برای تحقق این خواسته تان انتخاب کرده اید، و ما در این استان زیبا و مقدس، بازدید از آرامگاه شیخ بهایی را پیشنهاد می دهیم.

چرا که این عالم بزرگ در تمام طول مدت زندگی اش سعی کرده است که  فردی مثمرثمر در حوزه فعالیت های علمی اش مانند نجوم، برای جامعه خویش باشد که امروزه می بینید که به هدف خود نایل شده است و شهرتی جهانی را از آن خود کرده است. در ادامه این مقاله از سفر آس 24 بیشتر با آرامگاه شیخ بهایی آشنا خواهیم شد.

آرامگاه شیخ بهایی؛ عارفی بزرگ و اعجاب انگیز

 آرامگاه شیخ بهایی

شیخ بهایی لقب این انسان بزرگ و دانشمند است؛ نام ایشان؛ محمد بن حسین عاملی است. کشور ما این افتخار را کسب کرده است بخاطر این که این دانشمند، ایرانی است و افتخارات ارزشمندی برای کشور مان کسب کرده است. این دانشمند در دوره صفویه ایران می زیسته است. نسبت شیخ بهایی به یکی از اصحاب امام علی(ع) به نام حارث همدانی می رسد.

گسترش دانش به دست شیخ بهایی

این مطالب هم میتونه جذاب باشه !

شیخ بهایی در مدت زمانی که در شهر قزوین زندگی می کرد همواره در عرصه کسب و گسترش دانش در تلاش و تکاپو بود؛ چرا که ثمره تلاش های وی، تربیت شاگردانی با علم و درایت شد که هر مدام از آن ها نیز گامی در جهت پیشرفت و رشد علم و ادب و هنر ایران زمین شد؛ از جمله این افراد سرشناس و بزرگ می توان به: ملاحسن حنیفی کاشانی و ملاصدرای شیزاری اشاره کرد.

اخلاق و راه و روش زندگی شیخ بهایی نیز الگویی برای تمام انسان قرار گرفته است ، چرا که با وجود کسب این همه افتخارات و درایت های علمی و معرفتی هیچ گاه قدم در راه فخر فروشی و تکبر و امثال این خصلت های نا پسندیده  نگذاشت و بلکه همواره مانند مردم عادی رفتار و زندگی می کرد.

و اما اگر بخواهیم در مورد شهرت جهانی این عالم بزرگ بگوییم: یونسکو در سال ۲۰۰۹ به نام سال شیخ بهایی و نیز نجوم معرفی کرد و از آن پس، سال ۲۰۰۹ میلادی  با این نام و شهرت شناخته می شود.

این مطلب هم میتونه جذاب باشه !

آرامگاه شیخ بهایی؛ علم و هنر در یک مکان

مکانی که آرامگاه شیخ بهایی در آن قرار گرفته است، با نقش و نگار ها و هنر های زیبا ی ایرانی تزئین شده است. آرامگاه شیخ بهایی در واقع همان مکانی است که این استاد و دانشمند بزرگ   در آن جا تدریس می کردن است. آرامگاه شیخ بهایی مساحتی حدود ۱۰۲ متر دارد و مکانی است که ظرفیت بازدید از مسافران را با فرهنگ های مختلف دارد. آرامگاه شیخ بهایی در حرم مطهر امام رضا (ع) در با پوششی از شیشه، قرار دارد. از جمله آینه کاری های جذاب و زیبا و کتیبه هایی که با هنرمندی بسیار، در آرامگاه شیخ بهایی خوشنویسی شده است.

نمیشود به زیارت حرم رفت و دیدن آرامگاه شیخ بهایی را از دست داد. اگر در تور مشهد از شیراز سری به حرم زدید بد نیست که با سر زدن به آرامگاه شیخ بهایی کمی حال و هوای خود را نیز عوض کنید. قرار گرفتن در مکان هایی همچون آرامگاه شیخ بهایی میتواند انرژی مثبتی زیادی را برای شما به همراه داشته باشد.

نوشته های روی تعدادی ازکتیبه های نصب شده بر دیوارهای آرامگاه شیخ بهایی، تاریخ تولد و وفات شیخ بهایی را نشان می دهند. طرفداران عرصه علم و ادب بدون هیچ استثنایی حتما در زمان سفر به استان مقدس مشهد و زیارت امام رضا (ع)، به آرامگاه شیخ بهایی نیز می روند و برای شادی روح وی فاتحه قرائت می کنند؛ این کم ترین کار در برابر تمام تلاش ها و تألیفات گران مایه شیخ بهایی، است.

این شیخ بزرگ در اصفهان از طرف شاه صفویه لقب شیخ الاسلامی را دریافت کرد اما بعد از علاقه و تمایلی به این منصب نشان نداد و به دنبال علاقه زیاد خود یعنی سفر به حج رفت؛ این سفر وی بخاطر سفر وی نیز به سرزمین های شام و مصر بسیار طولانی شد. او در این سفر به دنبال کامل کردن علم خود با دیدار و استفاده از علوم دانشمندان صوفی، بود. شیخ بهایی بعد از سفر خود به شهر اصفهان بازگشت و تا آخر عمر خود در دربار شاه صفویه مشغول به فعالیت شد.

آرامگاه شیخ بهایی کجاست؟

آرامگاه شیخ بهایی همانطور که قبل تر اشاره شد در شهر مشهد مقدس قرار دارد و اما برای آشنایی بیشتر و دقیق تر شما با آرامگاه شیخ بهایی لازم است بگوییم که آرامگاه شیخ بهایی در بین صحن امام و صحن آزادی قرار گرفته است.

تولد شیخ بهایی در سال 935 هجری قمری در منطقه ای در کشور لبنان به نام بعلبک، بوده است و وفات ایشان در سال ۱۰۳۰ هجری قمری در سن ۸۷ سالگی در شهر اصفهان اتفاق افتاده است، که توسط شاگردان و دیگر افرادی که به ایشان ارادت داشتند، به مشهد و جوار مطهر حضرت رضا (ع) منتقل می شود و امروزه آرامگاه شیخ بهایی را در آنجا میبینیم.

تاریخچه شیخ بهایی

آثار شیخ بهایی

درباره تاریخچه زندگی شیخ بهایی که بگوییم، این است که اصل او از جبل عامل شام بود و تا سن ده سالگی در آنجا پرورش یافته بود تا اینکه پدر وی به نام عز الدین حسین عاملی قصد سفر به ایران و زندگی کردن در شهر قزوین را می کند؛ وی بعد از ۱۰ سالگی در ایران تحت تعلیم و پرورش پدرش و اساتید دیگر قرار می گیرد.

چنانچه قبل تر گفتیم عز الدین پدر شیخ بهایی با سکونت در ایران و در شهر قزوین، مورد حمایت شاه تهماسب صفویه قرار گرفت و از طرف شاه لقب؛ شیخ الاسلامی را کسب کرد. و اما در مورد درجه علمی شیخ بهایی باید به شما بگوییم که وی لقب حکیم را بدست آورده بود؛ لقب حکیم را در قدیم به افرادی می دادند که در تمام علوم زمان خود تبحر پیدا می کردند.

آثار شیخ بهایی

علاوه بر آرامگاه شیخ بهایی که امروزه یکی از مکان های دیدنی مشهد نیز تلقی میشود، این عالم ربانی آثار و کتاب های بی شماری را در زمینه های مختلف به تألیف رسانده است؛ از جمله: رباعیات، غزلیات، مثنوی ها که شامل مثنوی های:شیر و شکر، نان و حلوا هستند؛ علاوه بر این ها آثاری همچون: کشکول، جامع عباسی،مفتاح الفلاح، الاربعین دارد و نیز علاوه بر این آثار مهم، ۸۷ کتاب و رساله نیز دارا است.

از عجایب علوم شیخ بهایی لازم است به این اشاره کنیم که علاوه بر اینکه در علوم و زمینه های  مختلفی همچون: فلسفه، معارف، نجوم، مهندسی و ریاضی جایگاه علمی بالایی را به خود اختصاص داده بود، از هنر وی در عرصه معماری نیز، بنا هایی در عصر صفویه؛ مانند: ساختمان منارجنبان و حمام شیخ بهایی، ساخته شد که هنوز که هنوز است دیدی شگفتی آنها چشم ها را خیره می کند و تا کنون هنوز کسی قادر به خلق چنین شگفتی هایی در عرصه معماری نشده است.

خالی از لطف نیست که بگوییم این شیخ بزرگ شاعر نیز بوده است و اشعاری در قالب های مختلف سروده است که اغلب مضمون های اشعار او را زهد، عرفان و تصوف شامل می شود که علت این نوع مضمون ها بی شک علاقه وافر به این گونه موضوعات بود.

شیخ بهایی در زمینه شعر و شاعری از شاعران قبل تر از خود تقلید می کرد؛ به این صورت که در غزل از حافظ و فخر الدین عراقی، در رباعیات از خواجه عبد الله انصاری و نیز از ابوسعید ابوالخیر، تقلید می کرد و به شیوه آن ها این اشعار را می سرود.

برای آشنایی بیشتر شما با آثار ادبی شیخ بهایی، در ادامه به توضیحی اجمالی در مورد آن ها می پردازیم:

کتاب  شیر و شکر با مضامین عرفانی و آموزنده نگاشته شده با لحن حماسی و کتاب نان و پنیر وی به صورت نظم که با تاثیر از مثنوی معنوی مولوی  نگاشته شده است و اولین کتاب منظوم ادبیات فارسی محسوب می شود.

یکی از قسمت های جالب آثار وی قصیده هایی است که به زبان عربی از وی برجای مانده است. عنوان این قصیده؛ وسیله الفوز و الزمان فی مدح صاحب الزمان (ع)، است. این قصیده دارای ۳۶ بیت است که نشانگر شیعه بودن شیخ بهایی برای تمام افرادی است که در این زمینه شک داشتند یا اطلاعی نداشتند.

نکته لازم به بیان کردن برای تمام دوستداران آثار شیخ بهایی این است که؛ زبان وی در آثارش ایجاز، رمز آمیز و معما گونه است؛ پس باید برای درک درست معنا و مفهموم اشعار شیخ بهایی از رموز این زبان به خوبی آگاهی داشته باشیم و بدون اطلاعات کافی دست به قضاوت های نادرست درباره اشعار وی نزنیم.

در نهایت

آرامگاه شیخ بهایی این عالم ربانی که ما در این مقاله تنها گوشه ای از جایگاه والای ایشان را برای شما بیان کردیم، در شهری مقدس و پر از رفت و آمد و مملو از مسافران مختلف قرار گرفته است، بی شک همین که آرامگاه شیخ بهایی در این شهر و در جوار حرم مقدس حضرت رضا (ع) جای گرفته است، جای تأمل و اندیشه  درباره جایگاه والای این دانشمند دارد.

اگر تور مشهد از آبادان را رزرو کرده اید و مسافر پایتخت معنوی ایران هستید بدون شک دیدن آرامگاه شیخ بهایی میتواند حس و حالی ماندگار را برای شما به یادگار بگذارد. زیبایی تزیینات آرامگاه شیخ بهایی از دیگر چیزهایی است که حتی غیرمسلمانان را به آرامگاه شیخ بهایی جذب میکند.

5/5 - (1 امتیاز)
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.