تاریخچه بازار وکیل شیراز

بازار وکیل شیراز
0

بازار وکیل از مهمترین مکان های دیدنی شیراز است که نام آن را کمتر کسی هست که نشنیده باشد؛ شاید  شما هم در رابطه با تاریخچه ان  اطلاعاتی که نداشته باشید؛ اما باید بدانید  که این بازارچه به دوره زندیه بر می گردد.

 دوره زندیه دوره شکوه و عظمت ایران بوده و بازار های زیادی ساخته شده است و بناهای تاریخی شیراز که هنوز هم ارزشمند هستند.

به دستور کریم خان زند ساخته شد در سفرش به لار و بازدید از برج ضریح ایده به ذهنش رسید که بازار بزرگی را در شهر شیراز بنا کند و همین دلیل در سال  ۱۱۳۷ هجری شمسی دستور ساخت این بازار را داد و حدود ۱۹ سال زمان لازم داشت تا این بازار به صورت کامل در بیاید.

جهت بازید و خرید از بازار وکیل شیراز شگفت انگیز می توانید از طریق سفرآس 24، تور شیراز، تور شیراز از مشهد، تور شیراز از اصفهان را رزرو فرمایید.

 بازار وکیل شیراز با راسته های دیدنی و دکان  های بسیار بزرگ به عنوان محلی برای کسب و کار ها و مغازه داران در سال ۱۳۵۶ تبدیل شد و هر کدام از راسته ها فعالیت مطابق با خود را دارد.

به گزارش برخی از سایت‌های خبری در سال ۱۳۹۴ تعداد زیادی از قطعات مرتبط با مکاتبات اداری در زمان مرمر در تیمچه احمدی بازار کشف شد؛ در برابر گزارش هایی که انجام شده در روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان فارس این اسناد را مرتبط با صد سال قبل از دوره قاجار می دانند به شناخت علمی و دقیق بیشترین ثبت پیشینه تاریخ این راستا در رابطه با بسته شدن بازار وکیل در کتب تاریخی روایت مختلف وجود دارد.

بازار وکیل شیراز کجاست

    این مطلب هم میتونه جذاب باشه !

    بازار وکیل بهترین مکان دیدنی در استان فارس و شهر زیبای شیراز است.  می توانید برای رسیدن به بازارهای مختلف از هرکدام از ورودی ها استفاده کنید این ورودی ها در خیابان طالقانی و  لطفعلی خان زند قرار دارند.

     ورودی اصلی بازار وکیل در خیابان وکیل وکیل آباد شمالی و جنوبی و همچنین در خیابان زند شرقی میدان شهرداری واقع شده است.

     به دلیل قرار گرفتن بارداری در مرکز شهر جز مسیرهای پرتردد است که  دسترسی به آن بسیار آسان می باشد. نزدیک ترین ایستگاه مترو به ایستگاه زندیه هست که فاصله آن تا بازار کمتر از ۱۵ دقیقه پیاده روی لازم دارد.

    با استفاده از هر کدام از وسایل نقلیه عمومی به راحتی می توانید به سمت بازار بروید.

    ساختار بازار وکیل شیراز

    همانند تمامی بازارهای سنتی بخش مختلف بازار وکیل هم در قدیم مرتبط با یکی از مشاغل بوده است و تمامی مشاغل مرتبط با هم در یک راستا قرار گرفته اند و به نام های خاصی مثل:

    1. بازار مسگر ها
    2. بازار کلاهدوزها
    3. بازار بزازان
    4. بازار فرش فروشان
    5. بازار طلا فروشان

    قسمتهای مختلف بازار مثل بازار وکیل جنوبی و بازار روح الله به صورت کامل بر روی تابلوهای راهنما نشان داده می‌شود تا عموم مردم بتوانند به راحتی به این راسته ها دسترسی پیدا کنند وخریدشان را به نحو عالی انجام دهند.

    معماری بازار وکیل شیراز

    بنای بازار به صورت کلی از جنس آهک و گچ و آجر هست و ستون ها از جنس سنگ تراش داده شده می باشند. ساختمان آن به یکی از مسطح ترین و  مستحکم ترین بناهای عهد خود تبدیل شده است.

     سقف چهارسوق بازار مبل اذین ارتفاعی حدود 11 متری دارد.

    هم اکنون به دلیل خاک ریزی کف بازار ارتفاعات به ۱۰ متر رسیده است. قبل از این زیر سقف چهارسوق بازار حوزه های مرمرین بزرگی وجود داشت و آب آن به واسطه یک آبراه تامین شده و در حال حاضر حوزه به دلیل بالا آمدن سطح بازار به صورت کامل از بین رفته اند.

    ضلع جنوبی چهارسوق در موازی بازار ترکش‌ دوز ها بازار دیگری هم وجود دارد که در جلوی سر در مسجد وکیل می باشد و بازار شمشیرگرها معروف شده است.

     این بازار دارای ۱۱ جفت مغازه است. سیستم تهویه هوا به دلیل ارتفاع بسیار زیاد سقف طاق و تعویض های بازار و کاملاً هوای مطبوعی دارد و به وسیله بادگیرها این کار به راحتی انجام می‌شود.

    هوا و نور کافی را به درون آن می رساند اکنون بعد از مرمت این روزنه ها به صورت کامل بسته شده اند و در در بالای مغازه ها قسمت های مشبکی به جهت تهویه هوا و ایجاد روشنایی قرار گرفته است.

    خرید از بازار وکیل شیراز

    بازار وکیل شیراز هم اکنون محل فروش کالاهای مختلف وارداتی در  ایرانی هست بعضی  از بهترین کارهایی که در آن را به فروش می‌رسند دستباف و ماشینی و تابلو  نقاشی ها می باشند.

     در واقع بیشتر بخشی از این بازار در اختیار فرش فروشان است. سرای مشیر هم از از قسمت های  بزرگ  بازار می باشد که در زمان بازدید از این بازار زیبا به هیچ عنوان این سرای حیرت انگیز را  از دست ندهید.

     علاوه بر داشتن معماری های بسیار زیبا این بخش از بازار انواع صنایع دستی را هم دارا می باشد.

    ساعات بازدید بازار وکیل شیراز

    معمولاً مغازه های بازار کارشان از ساعت ۹ صبح شروع به کار می‌کند و در نیمه اول سال تا حدود ساعت ۱۰ شب و در نیمه دوم سال تحویل تا 7  شب به فعالیت خود ادامه می دهند.

     این مجموعه در روزهای تاسوعا و عاشورا، اربعین و وفات  پیامبر، رحلت امام خمینی، شهادت امام جعفر صادق، شهادت حضرت علی تعطیل است. همچنین در روزهای جمعه امکان دارد برخی از مغازه ها نیمه تعطیل باشند.

    راسته های بازار وکیل شیراز

    برای آشنایی با رشته های مختلف بازار وکیل شیراز بهتر است تصویر کلی در ذهنتان نقش ببندد این بازار داری در سطح شمالی جنوبی و شرقی است  که با حالتی صلیب شکل بر روی هم قرار گرفته اند و تقاطع در مرکز وجود دارد که آن را چهار سوق می گویند و در نظر گرفته اند.

    قسمت راستای شمالی  دارای سه سراب و  سرای گل گمرک و سرای احمدی هستند. بازار کاموا فروشان و کلاهدوزان هم در راستای شمالی قرار گرفته اند می توان گفت در این بخش مردم بومی بیشتری را خواهید دید.

    قسمت شمالی بازار یکی از بخش های پر رفت و آمد محسوب می‌شود ورودی بخش جنوبی بازار وکیل به نام بازار شمشیرگرها شناخته می‌شود.

     سردر مسجد وکیل بر روی آن نوشته شده است در گذشته این راستا محلی برای فروش انواع سلاح سرد و شمشیر بود به همین دلیل نام این بازار را شمشیرگرها می نامند.

     البته امروزه در این بخش از صنایع دستی و دستبافته های مختلف عشایری هم به وفور دیده می‌شود و در آنجا به فروش می رسد ورودی کاروانسرای وکیل در قسمت جنوبی بازار قرار دارد که البته امروزه آن را به سرای فیل هم می‌شناسند.

     بخش غربی بازار وکیل شیراز به نام راسته ترکش ‌دوز ها معرفی شده است این راسته دارای ۱۱ طاق و ۲۰ حجره  است.  که در حال حاضر مرکز فروش فرش های ایرانی هستند در راستای بازار ترکش‌دوز ها آغاز میشود در بخش جنوبی بازار اتصال پیدا می‌کند.

     بخش شرقی بازار وکیل که به آن راسته علاقه مندان راسته شرقی هم گفته می‌شود معروف است. این راستا دارای ۱۹ طاق و ۳۸ منزل است.

     در زمان گذشته تولید و فروش نوار ابریشمی روبان نخ و غیره می پردازند و در حال حاضر راسته شرقی مرکز فروش فرش هست و تعدادی هم مغازه عطاری و عرضه ی و دارو گیاهی در آن دیده می شود.

    خرید از بازار وکیل برای چه اقلامی مناسب است

    زیبایی بازار وکیل چشم نواز است و  شما را برای خرید ترغیب می کند.  گوشه به گوشه این بازار از ظروف مسی، خوراکی، صنایع دستی گرفته تا از عرقیجات رستوران، کارتون های دایناسوری که در زیر سقف بلند این گزاره تاریخی قرار گرفته است.

     در حال حاضر بسیاری از اجناس خارجی و ایرانی در این بازار وجود دارند که با قیمت مناسب تری به  فروش می رسد خوراکی ها و عرقیجات و همچنین ادویه های خاص این بازار زبان زد  است.

     در کنار همه این ها کلوچه حلوا مسقطی سنتی نان برنجی یوخه از سوغات شیراز هستند که همگی گرد هم جمع شده اند و در یکی از راسته ها به فروش می رسد علاوه بر این شیراز به دلیل اصل بودن  بهارنارنج و عرقیجات شهر به شهر بهار نارنج معروف است  که کاملاً طبیعی است.

     عرقیجات بسیار معطر و خوش عطر همگی در بازار وکیل شیراز به فروش می‌رسند که می‌تواند به عنوان سوغات و یادگاری همراه با خود ببرید.

     انواع گلیم گبه فرش که حالت دستبافت دارند از آثار هنری عشایر ایرانی هستند که در این بازار با کیفیت بالایی وجود دارند.

     بازار وکیل دریای پهناور از راستا های  بسیار رنگارنگ و خوش نقش و نگار می باشد .

     علاوه بر مواردی که گفته شد این بازار برای تهیه ظروف نقره و  زیورآلات و……  بسیار مناسب است. عکس هایی که از بازار وکیل در دست هست همه ی زیبایی های بازار وکیل را نشان نمی دهد. به قول جمله ی معروف شنیدن کی بود مانند دیدن.

    با دیدن عکس های بازار وکیل ترغیب می شوید که به این شهر زیبا قدم بزنید. با قدم زدن در دل بازار حال و هوای زندیه شما را فرا می گیرد. شما با دیدن این بازار قدم در دل تاریخ پر رمز و راز می گذارید. این بازار در دل خود اسرار زیادی را جای داده است. بازار وکیل شیراز یکی از زیبا ترین مکان های تاریخی شیراز است. اگر به ضشهر شیراز قدم گذاشتید بازدید از این بازار پر راز را فراموش نکنید.

    اولین نفر باید جهت امتیاز
    ممکن است شما دوست داشته باشید
    ارسال یک پاسخ

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.