کاخ هشت بهشت اصفهان، کاخی زیبا در دل ایران نجیب
پایتخت شاهان صفوی شهر بسیار زیبای اصفهان است که با گستره وسیعی از بناهای تاریخی در قسمت های مختلف این شهر به جا مانده از دوره صفویه توانسته است مقصد فوقالعادهای برای جذب گردشگران خارجی و داخل شود.
در هر گوشه از بافت کهن اصفهان آثاری است سازندگی و آبادانی پادشاهان صفوی را می توانید مشاهده کنید. در این میان باغ ها عمارت و کاخ های متعددی شهر باشکوه اصفهان را به دوره صفویه مرتبط می کند. یکی از این عمارت ها که بسیار بی نظیر است کاخ هشت بهشت اصفهان است.
معرفی کاخ هشت بهشت؛ کاخ باستانی ایران
کاخ هشت بهشت اصفهان از مهم ترین جاهای دیدنی اصفهان به حساب میآید. تزیینات کاخ در دوران صفویه به حد زیبا و حرفهای و هنرمندانه است که یک گردشگری از دیدن زیبایی آن محال است حیرت زده نشود.
این مجموعه در خیابان باغ گلدسته امروزی قرار گرفته است و با زیبایی منحصر به فرد خود به یکی از زیباترین کاخ های ایران تبدیل شده است این کاخ را با نام های دیگری مثل به هشت و هشت درب بهشت می شناسند.
در سال ۱۳۱۳ با شماره ۲۲۷ این کاخ زیبا در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. امروزه پارک شهید رجایی در کنار آن قرار گرفته است و یکی از مکان های تفریحی محبوب برای اهالی اصفهان به حساب می آید.
آدرس کاخ هشت بهشت
کاخ هشت بهشت اصفهان در پارک شهید رجایی است که در خیابان باغ گلدسته قرار گرفته است با دسترسی به این مکان می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی آن به ویژه خودروی شخصی خودتان هم استفاده کنید.
نزدیکترین ایستگاه مترو به هشت بهشت ایستگاه میدان امام حسین می باشد که از این ایستگاه تا مقصد را هم می توانید پیاده طی کنید.
همچنین ایستگاه های اتوبوس میدان امام حسین خیابان باغ گلدسته در نزدیک ترین قسمت به کاخ گرفته اند پارکینگ عمومی خیابان گلدسته در فاصله بسیار کمی از این کاخ قرار گرفته است. آدرس کاخ هشت بهشت اصفهان را می توانید در نقشه های اصفهان جستو جو کنید.
قدمت کاخ هشت بهشت
قدمت کاخ هشت بهشت اصفهان به سال ۱۰۸۰ هجری قمری بر میگردد و در آن زمان سومین سال سلطنت شاه سلطان سلیمان صفوی به اتمام رسیده بود و نمونهای از عالی ترین کاخ ها در دوره صفویه به یادگار مانده میرزا محمد طاهر نصرآبادی صاحب تذکره نصرآبادی است و در تذکره خود بیش از ۱۰۰۰ کاخ شاه را در دوره صفوی احیا کرده است و در وصف آن ها شعر هایی سروده است وی در رابطه با کاخ سلطنتی هشت بهشت هم اشعار زیبای سروده است که بیش تر آنها در زمان ساخت این بنای بسیار زیبا بوده است.
کاخ هشت بهشت اصفهان در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار و در دوره حکومت او به مدرسه همایونی تبدیل شد. میر سید علی در صفحه ۶۴ از کتاب اصفهان که دفتر اول آن در تاریخ ۱۳۴۲ هجری قمری به چاپ رسید چنین شرح داده است که مدرسه همایونی را در هشت بهشت تاسیس کردند و آن را تحت ریاست علی خان ناظم العلوم قرار داده اند که دو سال بیشتر دوام نیاورد؛ ولی اثرات بسیار مطلوبی به جا گذاشته است.
ایرانیان بزرگ و کوچک خوشنویسان شاگردان و معلمان همه کاغذ را در کف دستشان قرار می دادند و بر روی زانو می نشستند و به یادگیری مفاهیم علمی می پرداختند .
باغ و قصر هشت بهشت از سمت ناصرالدین شاه قاجار به بانو عظمی افتخار الدوله واگذار شد و شرط آن این بود که آن را تغییر ندهد و حریم آن را در خیابان چهارباغ به همان شکلی که هست نگه دارد.
بعد از فوت این بانو باغ و قصر هشت بهشت در تصرف وراث قرار گرفته است؛ ولی در این مدت تغییرات کلی در وضعیت این باخت داده شد و همانند عالی قاپو و چهل ستون تزیینات داخلی آن از جمله نقاشی و طلا کاری همچنین آینه کاری همراه با تزئینات گچی در دیوارهای داخلی آن انجام شد.
از تاریخ ۱۵ شهریور ۱۳۴۳ خورشیدی باقی مانده این باغ زیبا به وزارت فرهنگ و هنر واگذار شد.
هشت بهشت امروز همانند سایر بناها و آثار تاریخی کشور در زیر نظر سازمان میراث فرهنگی به حیات خود ادامه می دهد.
معماری کاخ هشت بهشت
این عمارت بسیار زیبا ۳۰ متر طول دارد و حدود ۳۵ متر عرض آن می باشد از سطح مجاور این باغ به حالت دو متر بلندتر به واسطه دو پلکان ۱۰ پلهای از زمین جدا شده است بعد از آن ایوانی با دو ستون چوبی قرار دارد که با ورودی های به سرسرا مرکزی ارتباط داده می شود.
این سرسرا و همراه با یک نورگیر گنبدی شکل است که با چوب خاتم کاری شده است در وسط سر سرا و حوض بزرگی قرار دارد که قطر آن به ۳۰ متر می رسد و نرده دار هست در های اطراف این سر سرا به اتاق های هشت ضلعی راه پیدا می کند که به پذیرایی از خانم ها اختصاص داده شده است.
طول ۸۰ و عرض ۳۰ متر قرار گرفته است که همراه با فواره های بسیار زیبا سازی شده است. دارای تزیینات بسیار خارق العاده و ملموسی هستند و دیوارهای داخلی قصر طلا کاری و نقاشی کاری همچنین اشکال پرندگان مختلف گل های رنگارنگ و شیشه های رنگی و آینه کاری های بی نظیر تزیین شده اند در این سرسرا دو تابلو نقاشی بسیار بزرگ به چشم میخورد که فتحعلی شاه بر روی تخت نشسته است و در دو طرف چند تن از فرزندانش قرار گرفته اند.
تمام این موارد بر روی زیربنای قرار داده شده است که پایه بنا محسوب میشوند و از مرمر های بسیار زیبا ساخته شده است. اتاق های طبقه اول در چهار گوشه این عمارت تزییناتی از نقاشی و گچبری را در خود جای داده اند.
در طبقه دوم عمارت مجموعهای از اتاق ها و پنجره ها بر زیبایی این عمارت عظیم افزوده است این طبقه به اتاقهای متعدد و راهروها تقسیم شده اند که هر یک تزیینات ویژه خود را داشته اند و در برخی حوض های آبی قرار گرفته است و در بعضی از آنها بخاری های دیواری تعبیه شده است.
دیوارها هم در تمامی اتاق ها با آن های بسیار زیادی پوشانده شدند تمام سقف های کاخ همراه با موزاییک طرح دار عالی پوشانده شده اند و دالان ها که به آنها دالان گردش هم میگفتند به حالت بسیار زیبا و هماهنگی در کنار هم قرار گرفته اند.
نکته حائز اهمیت و مهم در این عمارت ارتباط است که میان قسمت های مختلف و فضاهای آن به وجود آمده است این ارتباط باعث شده است تا عمارت هشت بهشت اصفهان در عین گوناگونی تعداد فضا و تنوع از یکپارچگی و وحدت و تزئینات قابل توجهی برخوردار شود.
اطراف عمارت در قسمت خارجی آن با سنگ های بسیار سخت پوشیده شده است و در وسط این عمارت سنگ فرش بزرگی قرار گرفته است که اضافه آب های حوزههای داخل و خارج عمارت در آن جریان پیدا می کنند و زیبایی این عمارت را دو چندان می نماید.
از این مجرا آب به داخل آبنمای بزرگ که در وسط حیاط است و عرض ۸ متر و طول ۵۰ متر دارد می ریزد که در مقابل حیوان های غربی و شرقی این عمارت را گرفته اند.
محوطه کاخ همراه با چنار های بسیار بلند به صورت کامل محصور شده است و باغچههای گل آن زیبایی و عظمت بینظیری به عمارت هشت بهشت بخشیده اند. خیابان شمالی کاخ به قصر چهلستون وصل می شود و خیابان غربی با سر در بزرگی به خیابان چهارباغ خود را متصل می کند.
موقعیت جغرافیایی کاخ هشت بهشت و نحوه دسترسی به آن
کاخ هشت بهشت اصفهان در بافت شهر اصفهان قرار گرفته است و این عمارت بی نظیر در غرب خیابان چهارباغ پایین و شرق خیابان مطهری و جنوب بازارچه بلند باغ شده است.
رفتن به کاخ هشت بهشت اصفهان نیازمند به صرف زمان هست چرا که این کاخ در داخل شهر واقع شده است و به عنوان یکی از کاخ های پرتردد شناخته می شود و علاوه بر وسیله نقلیه شخصی با استفاده از وسایل عمومی نظیر تاکسی مسافربری اتوبوس و دیگر وسایل نقلیه می توانید به سمت این عمارت زیبا حرکت کنید.
وجود مراکز رفاهی در سطح شهر باعث شده است تا مسافران بسیار زیادی بتوانند به این باغ مراجعه کنند. گردشگران بعد از بازدید از کاخ هشت بهشت می تواند به راحتی به مراکز خریدی که در اطراف آن هست و بروند و سوغاتی های مخصوص اصفهان نظیره ظروف میناکاری پولکی یزد را خریداری کنند.
رستوران ها فست فود های بسیار زیاد و متنوع در تمامی نقاط شهر وجود دارد که آماده پذیرایی از گردشگران هستند. منوی هر یک از رستوران ها غذاهای فرنگی و سنتی را دارا می باشد در میان این منو حتماً بریانی اصفهان را به چشم می بینید به شما پیشنهاد می شود حتماً آن را امتحان کنید با توجه به اینکه اصفهان قطب گردشگری برای ایران است تعداد هتل های اصفهان مهمانپذیری ها و مسافر خانه های آن بسیار متعدد است.
هتل اصفهان در نزدیکترین فاصله با کاخ هشت بهشت اصفهان قرار گرفته است که از مراکز اقامتی این شهر می توان به هتل کوثر اصفهان هتل آسمان و هتل آپارتمان خاتون در شهر زیبای اصفهان اشاره کرد که همه آنها به لحاظ مسافتی بسیار با این کاخ زیبا نزدیک هستند.
طراحی بیرونی کاخ هشت بهشت اصفهان
اولین چیزی که در زمان روبرو شدن با این عمارت بی نظیر توجه شما را به خود می کشاند چند وجهی بودن آن است تالار های بسیار زیادی که بنا را محاصره کرده اند.
کاخ هشت بهشت ۲ متر بالاتر از سطح زمین قرار گرفته است و همانطور که گفته شد همراه با پل هایی که در دو طرف آن طراحی شده است در هر دو سمت امارت به چشم میخورد و قسمت های بالایی و پایینی را به هم متصل می کند این بنا چهار نمای اصلی در دو طرف آن یک حیوان بی نظیر به چشم می خورد حیوان اصلی بنا در سمت شمال ایران قرار گرفته است.
اما استخری که امروز در ضلع شرقی ۸ قراردارد واقع شده است این سمت به نمای اصلی آن تبدیل شده است. عکس کاخ هشت بهشت از تمام نقاط این کاخ وجود دارد.
ساعت بازدید و بلیط کاخ هشت بهشت
ورود از سمت پارک شهید رجایی بدون هیچ هزینه ای انجام می شود و در تمام ساعات شبانه روز امکان رفتن به این عمارت اصیل ایرانی وجود دارد و می توانید شاهد نمای بیرونی کاخ باشید. برای داخل شدن به این کاخ و بررسی دقیق تر آن از ساعت ۹ تا ۱۷ می توانید به سمت این کاخ حرکت کنید. عکس کاخ هشت بهشت بسیار زیاد است و زیبایی های این کاخ را نشان می دهد.
بهای بلیط برای گردشگران داخلی ۴۰۰۰ تومان و برای گردشگران خارجی ۳۰ هزار تومان است
اصفهان از گذشته تاکنون بسیار مورد توجه قرار گرفته است و در حال حاضر به یکی از اصلی ترین و زیباترین شهر های کشور تبدیل شده است این شهر دارای مکان های دیدنی متعددی است و آثار باستانی و تاریخی بسیار زیادی را در خود جای داده است.
یکی از آنها هشت بهشت اصفهان است این کاخ به دستور شاه سلطان سلیمان صفوی ساخته شده است که از پر بازدید ترین مکان های اصفهان شده است به همین دلیل به شما پیشنهاد می کنیم این مکان تاریخی را از دست ندهید. عکس کاخ هشت بهشت زیبایی این بنا را به ر خ می کشد اما به طور قطعی نمی توانید شاهد این زیبایی در عکس باشید.