مشهد

مدرسه پریزاد مشهد، مدرسه‌ای زیبا در مشهد

مدرسه پریزاد مشهد از بناهای قرن نهم و در زمان تیموری است. این بنا به‌صورت هم‌زمان با تمام شدن مسجد گوهرشاد در سال ۱۳۲۳ هجری قمری بنا شد. بانی این مدرسه بانویی به نام پریزاد بود که از ندیمه‌های مسجد گوهرشاد بودند. گوهرشاد همسر شاهرخ تیموری بود و آنچه دررابطه‌با قدمت مدرسه پریزاد گفته می‌شود این است که از نوادگان خواجه ربیع و ابن هیثم بوده است. عکس مدرسه پریزاد مشهد زیبایی های زیادی را به تصویر کشیده است با دیدن این عکس ها مطمنا شگفت زده می شوید. در ادامه این متن شما می توانید راجع به این مسجد پر نقش و نگار اطلاعات کسب کنید.

 مدرسه پریزاد مشهد، مدرسه‌ای پررمزوراز در تبار خراسان

تور اصفهان مشهد یکی از بهترین و پر رونق ترین تور های مشهد است.

هم‌زمان با ساخت مسجد گوهرشاد مدرسه پریزاد به دستور پریزاد بانو ساخته شد. از تاریخ دقیق ساخت ان اطلاعاتی در دست نیست و کتیبه‌ای از دوره تیموری در این مورد باقی نمانده است. کتیبه در سردر ورودی آن قرار گرفته است و متن آن به واسطه نجفقلی خان بیگلربیگی قندهار که به او محمدباقر بیگ گفته می‌شد حکایت می‌کند.

 این کتیبه در سه طرف این سردر ورودی قرار گرفته است و با قلمی با رنگ زرد بر روی زمینه لاجوردی زیبا نوشته شده است.

مؤسس مدرسه پریزاد بانویی به نام پریزاد بوده است که از نتیجه‌های گوهرشاد همسر شاهرخ بوده است. آخرین باری که مدرسه پریزاد را بازسازی و مرمت کردند  .

 هم اکنون این بنا را به‌عنوان مرکز پاسخگویی به سؤالات شرعی و اطلاع‌رسانی می‌شناسند. عکس مدرسه پریزاد مشهد زیبایی های ان را نشان می دهد ولی به یاد ان جمله معروف ایرانی و ان ضرب المثل شنیدن کی بود مانند دیدن مصداق بارز آن است.

 ویژگی‌های بنا و ساختمان مدرسه پریزاد مشهد

مدرسه پریزاد مشهد در ضلع غربی دهلیزی با ناقوس مانند و مسیر طولانی شکل‌گرفته است نمای بیرونی آن یک نیم‌گنبد و مقرنس‌های گچی شکل از مرمت‌های دوره صفویه است که در آن  تزئینات زیادی به چشم می‌خورد. فضای صحن بسیار زیبا است و شما را مدهوش خود می‌کند.

عکس مدرسه پریزاد مشهد در اندازه های مختلفی وجود دارد در این مدرسه می توانید زیبایی های بی شماری که از گذشتگان به جا مانده است را مشاهده کنید. اگر به شهر زیبای مشهد سفر کردید بازدید از این قسمت زیبا را فراموش نکنید.

تور کیش از مبدا شما مثلا تور شیراز مشهد را می توانید از سفرآس 24 تهیه کنید.

 موقعیت قرارگیری مدرسه پریزاد مشهد

مدرسه پریزاد مشهد
مدرسه پریزاد مشهد

 این بنای تاریخی در ضلع غربی حرم و دقیقا در بالای سر حرم مطهر امام رضا قرار دارد. این در حالی است که در زمان تأسیس در حاشیه یکی از این بازارهای اصل و بزرگ به نام بازار زنجیر قرار گرفته است که از قسمت شمالی به مدرسه بالاسر و از سمت جنوب به مسجد گوهرشاد از شرق به دارالعلوم لایه و سمت غرب به بازار زنجیر محدود می‌شد.

 معماری مدرسه پریزاد مشهد، معماری حیرت‌انگیز

مدرسه پریزاد مشهد همانند مدارس دیگری که در دوره تیموری بنا شده بودند دارای چهار ایوان است. این مدرسه در دوطبقه به ابعاد 10815 متر قرار دارد که شامل ۲۲ حجره و چهار ایوان است که در قسمت‌های ۴ سمت حیاط واقع شده است  و می‌توان آنها را در طرفین بنا ببینید.

راه‌پله‌های متعددی در این بنا وجود دارد به علت مرمت و بازسازی‌های پی‌درپی آثار هنری و تاریخی اصلی از دوره تیموری به‌جامانده است. تمام طرح و شکل این مدرسه به همان طریق قبل محفوظ مانده است. کاشی‌های معرق آجرکاری تزئینات داخلی همه به همان سبک وجود دارند و زیباترین قسمت این بنا بر دیوان شرقی و در قسمت نمای خارجی آن است که زیبایی‌های آن به چشم می‌خورد.

تزیینات ایوان‌های ورودی و راه‌پله‌ها تزئیناتی از نوع کاشی‌کاری‌های معرق هستند که مشابه آن در هیچ‌کدام از مدارس آن زمان دیده نشده است. آدرس مدرسه پریزاد مشهد بسیار سر راست است.

ایوان‌های مدرسه پریزاد مشهد، شگفت‌انگیزترین قسمت مدرسه

ایوان‌های مدرسه با هم برابر هستند؛ ولی تفاوت کامل با هم دارند ایوان‌های شمالی نسبت به ایوانات دیگر عمق بیشتری را به خود اختصاص می‌دهند ایوان جنوبی نسبت به ایوان شمالی کم‌عمق‌تر است؛ اما تزیینات آنها کاملاً شبیه یکدیگر هستند.

ایوان شرقی نسبت به ایوان غربی کم‌عمق تر است  و در آن تزیینات بیشتری به کار گرفته شده است و این ایوان جز نمونه‌های نادری هستند  که از زمان تیموری به‌جامانده اند. یکی از اصلی‌ترین قسمت‌های تدریس و مدرسه بود که فضایی گنبدی در پشت ایوان شرقی را به خود اختصاص داده بود.

پوشش گنبدی و اصلی این فضا به‌صورت کامل از بین رفته است و اما در دیگر مرمت و بازسازی‌های مکرری که انجام شده آن را به همان شکل ساختند و مکانی برای نگهداری کتب دینی و قرآن‌های نفیس به کار گرفته شد. آدرس مدرسه پریزاد مشهد بسیار خوش مسیر است.

مبدا سفر خودتو برای کیش پیدا کند مثلا : تور گرگان مشهد

ایوان شرقی، محلی برای تدریس و مهم ترین قسمت مدرسه پریزاد مشهد

ایوان شرقی در مدرسه پریزاد مشهد در حقیقت از ایوان‌هایی هستند که از آن برای تدریس استفاده می‌کردند و همان‌طور که گفته شد این ایوان را به رواق دارالسیاده می‌شناختند. فضای گنبد دار داشته است که پوشش اصلی آن از بین رفته و دیوارها و سقف داخل آن به‌صورت باشکوهی همراه با آینه‌کاری‌های مجلل کار شده است و قسمت‌های دیوار شکل آن از سنگ مرمر پوشیده شده است و زیبایی آن را دوچندان می‌کند.

 این ایوان که همان‌طور که گفتیم کم‌عمق است از قسمت‌های تزیین شده زیادی بهره‌مند است و از لحاظ زیبایی نسبت به دیگر ایوان‌ها در درجه اول قرار دارد. در این ایوان  تلفیقی از کاشی‌کاری‌های معرق و آجر به وجود آمده است که قرارگرفتن این دو در کنار هم زیبایی آن را دوچندان می‌کند.

 این قسمت در میان دو پنجره است که کتیبه زیبایی با کاشی درمیان آن نصب شده که فضیلت علم و عالم را به خط ثلث بر رنگ لاجوردی نشان می‌دهد و زیبایی و ظرافت این بنا نظر هر کسی را به سمت خود می‌کشاند.

در آن کتیبه احادیثی از حضرت علی و پیامبر صلی‌الله نوشته شده است از نکات مهم این ایوان  می‌توان ارتباط آنها با دیگر قسمت‌های ورودی را اشاره کرد. آدرس مدرسه پریزاد مشهد بسیار سر راست است برای پیدا کردن آدرس مدرسه پریزاد مشهد می توانید از اپلیکیشن های مختلف کمک بگیرید.

 ایوان غربی،  ایوانی زیبا مدرسه پریزاد مشهد

 ایوان غربی مهم‌ترین ایوان است و از بقیه ایوان‌ها هم کم‌عمق‌تر است و قسمت‌های تزیین شده کاملاً با گچ آذین‌شدند در لبه جلویی با نواری پهن سراسر ایوان را پوشش داده است و ترنج ستاره‌مانند با هشتپر به طور نواری در قسمت‌های مختلف تکرار شده است.

نیم‌گنبدهایی را مشاهده می‌کنید که با مقرنس‌های نقاشی شده پر شده است. ظرافت نقاشی‌های کشف شده بسیار حائز اهمیت است در نوک این گنبد  نقش‌های اسلیمی و رنگ زرد به کار رفته است که در زمینه آبی لاجوردی زیبایی‌شان را به نمایش می‌گذارند.

 نمای رو به صحن ایوان غربی، منظره‌ای شگفت‌انگیز

 بدنه دیوار ایوان از بالا تا پایین با تلفیقی از کاشی و آجرهای با رنگ لاجوردی و فیروزه‌ای به نمایش گذاشته شده است طرح توری‌شکل دار هندسی قابل‌مقایسه با نمونه‌های مدارس ساخته شده در آن زمان است.

 ایوان جنوبی، ایوان با طرح و نقش ایرانی – اسلامی

 زیباترین ایوان مدرسه ایوان جنوبی  بوده است نمای داخلی این ایوان به شکل زیبای گچ‌کاری شده است و تزئینات داخلی آن متفاوت است و قالب‌های مربع و لوزی شکلی که نام محمد و الله در آن دیده می‌شود و تمام ایوان را پوشاندند.

 ورودی ایوان آجرکاری و کاشی‌کاری‌های مختلفی هست که در قسمت انتهای ایوان کتیبه‌ای به خط ثلث حاوی سوره شریفه است نوشته شده است.  در قسمت زیرین طاق سوره مبارکه تین با گچ‌بری تزیین شده است.

ایوان شمالی، ایوانی خاص در مدرسه پریزاد مشهد

مدرسه پریزاد مشهد
مدرسه پریزاد مشهد

این ایوان مانند ایوان جنوبی دچار فرو رفتگی شده است با این تفاوت که در ورودی این ایوان تلفیق کاشی و آجر با تزیینات ساده‌تری و به نمایش گذاشته شده است.

 حجره مدرسه پریزاد، مهم‌ترین قسمت مدرسه پریزاد مشهد

از طرح زمینه پنجره اگر سخن بگوییم باید بدانید که قسمت‌های مختلف آن دارای ابعاد گوناگونی هستند و بی‌نظمی‌های زیادی در آنها دیده می‌شود. هرچند برخی از آنها به‌گونه‌ای ساخته شدند که می‌توان نقش ‌های مشخصی را در آن‌ها ببینید.

نمای قسمت  با کاشی معرق آذین شده و تزئینات کاشی‌کاری معمولاً از نقش‌های اسلیمی هندسی و گیاهی با رنگ‌های آبی فیروزه‌ای لاجوردی قهوه‌ای زرد و سفید تکمیل شده است.

2.5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا