آتشی در آتشکده بهرام یزد که چند صد سال می سوزد

آتشکده بهرام یزد
0

آتش بهرام یزد که به آتشکده بهرام یزد نیز معروف است، معبدی در یزد ایران است. این بنا در سال 1934 ساخته شد و آتش بهرام به معنای «آتش پیروز» مربوط به سال 470 پس از میلاد را در خود جای داده است. این یکی از نه آتشکده یعنی آتشکده بهرام، تنها آتشکده درجه یک در ایران است که زرتشتیان از 400 سال قبل از میلاد مسیح دین خود را در آن انجام داده است.

آتشکده بهرام یزد بالاترین درجه آتشکده ها را دارد. برای اولین بار در امپراتوری ساسانیان برای احترام به آتش که تجلی اهورامزدا در آیین زرتشتی ساخته شده است. 

بنا به لوح کتیبه ای که بر روی زیارتگاه نصب شده است، تاریخ ساخت معبد آتش بهرام یزد به سال 1934 می رسد که بودجه ساخت آن توسط انجمن پارسی زرتشتیان هند تامین شده است. ساخت و ساز با راهنمایی جمشید امانت انجام شد. آتش مقدس معبد از حدود سال 470 پس از میلاد شعله ور بوده است. 

در ابتدا توسط شاه ساسانی در آتشکده پارس کاریان در منطقه جنوب جنوبی لارستان شروع شد. از آنجا به عقد منتقل شد و به مدت 700 سال در آنجا نگهداری شد. آتش سپس در سال 1173 به معبد ناهید در پارس نزدیکی اردکان منتقل شد و 300 سال در آنجا باقی ماند تا دوباره به خانه یک کاهن اعظم در یزد منتقل شد و سرانجام در سال 1934 در معبد جدید یا آتشکده بهرام یزد مقدس شد.

معماری و آدرس آتشکده بهرام یزد

آتشکده بهرام یزد

نیم تنه مانکجی لیمجی هاتاریا، که در جمع آوری بودجه برای ساخت آتشکده بهرام یزد نقش داشت، در محوطه معبد نصب شده است. این مجسمه همچنین نمادهای الهی زرتشتی خورشید و ماه را به نمایش می گذارد.

این آتشکده به سبک معماری هخامنشی با آجرکاری و به طرحی که معماران بمبئی تهیه کرده اند ساخته شده است. از نظر طراحی شبیه معابد آتش بهرام در هند است. اطراف ساختمان را باغی احاطه کرده است که درختان میوه دارد. ایزدی بالدار از اهورامزدا در جلوی در معبد تعبیه شده است. 

ستون های نقاشی شده، دیوارها و فروهار، کار صنعتگران اصفهانی است که کار را در زادگاه خود به پایان رسانده و سپس سنگ های تمام شده را به آتشکده بهرام یزد برده اند. یک استخر جلوتر از ورودی قرار دارد. ساختار کلی به شدت تحت تاثیر آتشکده های پارسی در هند است. اما آدرس آتشکده بهرام یزد کجاست؟  بلوار شهید منتظر قائم خیابان آیت الله کاشانی می باشد همچنین برای اطلاع از مراسم تلفن آتشکده بهرام 03536244185

این مطلب هم میتونه جذاب باشه !


آتش مقدسی که در آتشکده بهرام یزد در پشت محفظه شیشه ای رنگین کهربایی نصب شده و از ورودی راهروی نمایان است، ظاهراً از حدود سال 470 میلادی شعله ور بوده و از معبد ناهید پارس به اردکان (استان یزد)، سپس به یزد (شهر) مکان فعلی آن منتقل شده است.
فقط زرتشتیان مجاز به رفتن به محوطه حرم آتش هستند. غیر زرتشتیان فقط می تواند آن را از بیرون اتاق شیشه ای ببینند. انجمن نصیری آتشکده بهرام یزد را در دهه 1960 به بازدیدکنندگان غیر زرتشتی افتتاح کرد. زرتشتیان علاوه بر رعایت نظافت، با پای برهنه وارد می شوند و لباس سفید یا روشن می پوشند. 

مردان کلاه سفید می پوشند و زنان روسری سفید می پوشند. جشن سال نو ایرانیان و جشن های زرتشتی دیگر در این مکان برگزار می شود و می توان در آن حضور پیدا کرد.

نمای کلی آتشکده بهرام یزد

معماری آتشکده بهرام یزد یا هر آتشکده دیگری شامل یک ساختمان چهار گوش با چهار مدرسه در چهار طرف است. آتشکده ها به گونه ای ساخته شده بود که گنبد و راهرویی در اطراف آن داشت. برخی از این گنبدها از آجر و یک ردیف ساخته شده اند و بقایای آنها تا به امروز وجود دارد. این بناها به «چهار تقی» به معنای بنای چهارطاقی نیز معروف است.

جلوی آتشکده بهرام یزد یا هر آتشکده دیگری یک حوض به عنوان محل قرار دارد. در اطراف آن مکان های دیگری وجود داشت که به عنوان مدرسه، رصدخانه و بیمارستان استفاده می شد. بنای معبد از چهار طرف باز است و آتش مقدس در زیر گنبد نگهداری می شود، اما کم کم این محل آتش از وسط بنا دور شده است.

به طوری که در آتشکده های امروزی، آتش در یک بنا قرار دارد. اتاق کناری بدون راهرو در اطراف آن.

آتشکده ها انواع مختلف بنا دارند، اما اساس و نقشه معماری مشابه آنچه گفته شد است. از آتشکده ها همان طور که شرح داده شده تنها دارای یک بخش چهار گوش هستند، اما برخی از انواع مهمتر مانند آتشکده چار قاپی قصرشیرین نیز دور تا دور دالان ها و فضاهای محصور هستند که به مرور زمان فرو ریخته اند، اما آثاری از در برخی قسمت ها دیده می شود.

اگر علاقمند هستید یک آتشکده را از نزدیک ببینید بهتر است بدانیم که آدرس آتشکده بهرام یزد کجاست؟ بلوار شهید منتظر قائم خیابان آیت الله کاشانی می باشد همچنین برای اطلاع از مراسم تلفن آتشکده بهرام 03536244185

 آتشکده ها از چه ساخته شده بودند؟

سنگ اصلی ترین مصالح ساختمانی مورد استفاده در آتشکده ها همچنین آتشکده بهرام یزد است. در جاهایی که دسترسی به آن سخت بود از آجر و گل نیز استفاده می کردند. برای قطعاتی که از آجر ساخته می‌شود استحکام بالاتری داشته باشد، از آجر پخته شده در بیرون و از آجر خام در داخل بنا استفاده می‌شود.

بعضی از سنگ های یک تکه ای که در ساخت آتشکده ها به کار می رفتند گاهی تا هفت متر هم می رسید. برای ساختن ستون های آتشکده از سنگ یا مرمر و با توجه به مصالح موجود از سنگ یا چوب برای سقف استفاده می کنند.

تاریخچه آتشکده ها

آتشکده بهرام یزد

تاریخ شروع ساخت آتشکده در ایران هنوز مشخص نیست. باستان شناسان دریافت اند و نمی توان آن را تخمین زد. آندره گدار باستان شناس معروف فرانسوی معتقد است که زمانی که دین زرتشتی وارد ایران شد ادیانی مانند مزدائیسم و ​​آتده های آنها در شهرها وجود داشت و اکثر افراد با این فرضیه موافق هستند.

به هر حال، قدیمی ترین آتشکده های باقی مانده و مستند ایران در دوره اشکانیان (حدود 200 سال قبل از میلاد) و بیشتر آتشکده ها در زمان حکومت ساسانیان (224-651 پس از میلاد) ارائه شده اند.

آتشکده های ایران

قبل از ورود اسلام به ایران، آتشکده های بسیاری در سراسر کشور وجود دارد، اما پس از مسلمان شدن مردم تعداد کمتری از آتشکده ها باقی مانده و رو به کاهش است. حتی در برخی موارد بر فراز ویرانه‌های آتشکده‌های زرتشتیان مساجدی ساخته‌اند و آن‌ها را معدود کرده‌اند که به مرور زمان و تحت تأثیر عوامل آسیب‌های طبیعی در دید عموم نباشند.

اما هنوز آتشکده های زیبایی مانند آتشکده بهرام یزد در ایران داریم که می توانیم از آنها بازدید کنیم. برخی از این آتشکده ها آتشگاه اصفهان، سرمسجد خوزستان، تخت رستم در تهران، کرکوک در سیستان و بلوچستان و آتشکده بهرام یزد هستند که 1500 سال با آتش روشن شده است.

پس از مسلمان شدن ایرانیان، آتشکده ها برای چند قرن باقی مانده و هنوز زرتشتیان در ایران بودند. اما کم کم از تعداد زرتشتیان کشور کاسته شد و عده ای محافظه کار به هند مهاجرت کردند. برخی از آتشکده ها تغییر کاربری داده و تبدیل به مسجد شده و برخی دیگر ویران شده اند. از جمله آتشکده هایی که به مسجد تبدیل شده اند می توان به مسجد جامع اصفهان و مسجد اردستان و یا آتشکده بهرام یزد اشاره کرد.

 آتشکده های زرتشتیان

عبادتگاه زرتشتیان به این دلیل آتشکده نامیده می شود که نمازشان را در حضور آتش می خوانند. در ایران باستان، سرپرست خانواده همیشه آتش را روشن نگه داشت، بنابراین روشن نگه داشتن آتش به یک سنت تبدیل شد. روشن نگه داشتن شعله ها به نمادی الهی برای عبادت در آتشکده های ایرانی تبدیل شد.

در آتشکده های زرتشتیان، آتش به هیچ وجه پرستش نمی شود، اما به دلیل پویایی، گرمی، حفاظت و ماهیت دگرگونی آن، از آن به عنوان جنبه های قدرت الهی یاد می شود.

برای دیدن مناسک زرتشتیان می توانید به آتشکده بهرام یزد مراجعه نمایید. اگر دیدن مناسک زرتشتیان برایتان جذاب است سوال اول این است که آدرس آتشکده بهرام یزد کجاست ؟ بلوار شهید منتظر قائم خیابان آیت الله کاشانی می باشد همچنین برای اطلاع از مراسم تلفن آتشکده بهرام 03536244185

فلسفه ساختن آتشکده

دین اکثر ایرانیان قبل از ظهور اسلام زرتشتی بود. در حال حاضر دین زرتشت یکی از ادیان رسمی ایران است و پیروان خاص خود را دارد. پیامبر زرتشتی زرتشت یا «آشو زرتشت» است.

زرتشتیان بر اساس کتاب آسمانی خود به نام اوستا، عناصر چهار هوا، خاک، آب و آتش را از عناصر پاک‌کننده و ارزشمند می‌دانند و برای آن‌ها ارج می‌کنند و برای بسیاری از قائل می‌شوند. معابد ویژه ای برای احترام به برخی از این عناصر می سازند. آنها تمام تلاش خود را کردند تا آتشکده هایی را در کنار رودخانه ها، چشمه ها یا دریا بسازند تا چهار عنصر گرانبهای آتش، خاک، هوا و آب را جشن بگیرند.

عقاید زرتشت چیست؟

قرن ها پس از ورود قوم آریایی به ایران، شهرنشینی آغاز شد. یک فرد اصلاح طلب از میان مردم برخاست و عقاید و افکار را مطرح می کند. این پیامبر به نام زرتشت خود را فرستاده خدای خیر و روشنایی معرفی کرد. ادعای زرتشت پاک کردن جهان از تاریکی و هدایت مردم به سوی نیکی بود.

در تاریخ ظهور زرتشت اختلاف نظر وجود دارد، اما هنوز زمان تولد را به 660 سال قبل از میلاد و آغاز نبوت او را 630 قبل از میلاد نسبت می دهند. دین زرتشت به سه اصل گفتار نیک، پندار نیک و کردار نیک است که در ادیان دیگر نیز بیان شده است. تجلی ایزد نور در آیین زرتشت احترام به آتش است.

از آنجایی که آتش برای زرتشتیان عنصری مقدس است، نگهداری و مراقبت از آن شرایط نیازمندی خاص بود. در متون زرتشتی دمیدن در آتش بسیار مذموم است و نمازگزار باید در هنگام دعا از دهان گیر استفاده کند تا نفسش آتش را آلوده نکند. فقط کشش ها مجاز به مراقبت از آتش هستند و مردم عادی حق ورود به آتش را ندارند.

در آتشکده های ایران و همچنین آتشکده بهرام یزد ، آتش در فضای کاملاً بسته بود، اما در هند، زرتشتیان فقط می توانند آتش را از پشت دیوارهای مشبک بپرستند. موضوع دیگر ممنوعیت نور خورشید بر آتش است و به همین دلیل زرتشتیان آتشکده ها را جای می سازند که آتش در تاریکی روی شومینه باشد.

سالانه از شهر یزد به مشهد و بر عکس مسافران زیادی رفت و آمد میکنند. تور مشهد از یزد محبوب یزدی هاست .

4.5/5 - (22 امتیاز)
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.